Biznis i ekonomija

M+ Grupa iz 2021. izašla sa 150 milijuna dobiti, prihod u Q1 2022. 50% veći nego lani

Predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat; Foto: Samir Cerić Kovačević

Hrvatska kompanija M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) objavila je kako je u 2021. godini ostvarila prihod od 794 milijuna kuna, što je za 12% više nego u prethodnoj godini, kad je prihod iznosio 706 milijuna kuna. EBITDA je u poslovnoj 2021. iznosila 150 milijuna kuna. Prihod u prvom tromjesečju 2022. godine iznosio je 297 milijuna kuna, te je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s iznosa od 196 milijuna kuna porastao za više od 50%, što je posljedica organskog rasta i akvizicije većinskog udjela u njemačkoj kompaniji Invitel GmBH i njenim podružnicama.

>>>M+ Grupa preuzela Invitel GmBH, izrasla u kompaniju s godišnjim prihodom od milijardu kuna

“Poslovanje u protekloj godini obilježio je snažan organski rast, koji se nastavio i u prvom tromjesečju 2022. godine, značajno pojačan akvizicijom društva Invitel sa sjedištem u Njemačkoj. Sinergijom i integracijom nove članice, u tekućoj godini planiramo dodatno ojačati volumen poslovanja, a Njemačka će postati naše najveće pojedinačno tržište prema prihodima, što je ujedno i željeni ishod naše strategije pozicioniranja kao dobavljača BPO usluga za njemačko govorno područje. Važan događaj u 2021. bio je i naša uspješna sekundarna ponuda dionica. Ona je pokazala koliko je domaće tržište kapitala spremno uložiti u kvalitetne vrijednosnice, a mi vjerujemo da ćemo svojim rezultatima i rješenjima i dalje biti prisutni na njemu kroz zanimljiva izdanja,” rekao je predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Statusno restrukturiranje

M+ Grupa trenutno provodi statusno restrukturiranje svojih operativnih kompanija pod brendom M+, s ciljem objedinjavanja BPTO segmenta na međunarodnoj razini pod zajedničkim brend nazivom M+ Group. U prošloj godini provedena je i akvizicija preostalih 49% poslovnih udjela u beogradskoj Trizmi, čime je M+ Grupa postala jedini vlasnik te BPO kompanije. Kao i do sada, M+ Grupa kontinuirano razmatra više potencijalnih akvizicija, čijom bi se realizacijom ojačao njen položaj na tržištima zapadne Europe.

“Zadovoljni smo što smo u proteklih godinu dana ušli u nova područja u kojima ranije nismo bili prisutni. Među ostalim, ostvarili smo suradnju s jednom od najvećih globalnih platformi za e-učenje te pobijedili na tenderu lidera globalnog tržišta logistike i transporta za iznimno složene poslove digitalnog back officea, u čijem su dizajnu i implementaciji sudjelovale i IT tvrtke iz M+ Grupe. Uz nove klijente iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja ugljičnim emisijama i energetske tranzicije, dodatno smo osuvremenili portfelj i vezali kompaniju uz industrije budućnosti. Zbrojeni rezultati poslovanja M+ Grupe i nove akvizicije Invitela za proteklu godinu govore nam da u 2022. možemo očekivati više od milijardu kuna prihoda,” naglasio je Darko Horvat.

M+ Grupa je hrvatska kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećeg investicijskog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. Kao vodeći europski pružatelj BPTO usluga (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije), sa sjedištem u Zagrebu, M+ Grupa operativno posluje u dvanaest zemalja. Uz Hrvatsku, tu su još i Njemačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Gruzija, Rumunjska, Mađarska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Poslovno djeluje na tržištima Europske unije i Sjeverne Amerike. S jezičnim portfeljem od 32 jezika na kojima pruža usluge, M+ Grupa je jedna od rijetkih kompanija koje mogu zadovoljiti potrebe globalnih klijenata. Tijekom proteklih pet godina M+ Grupa je realizirala 15 akvizicija i osigurala diversificiran portfelj klijenata koje čine vodeći europski i svjetski telekomi, financijske, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje.

Pratite nas na Google vijestima

M+ Grupa