Biznis i ekonomijaPreporučeno

Maas nakon napada na tankere: očito je da su SAD i EU krenuli različitim smjerom

Američka vojska vjeruje da je Iran odgovoran za četiri napada na tankere u Hormuškom tjesnacu u blizini teritorijalnih voda Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE), ali Sjedinjene Američke Države nemaju izričiti dokaz za tvrdnju.

Maas je izbjegao izričitu kritiku Washingtona, rekavši da obje strane žele osigurati mir na Bliskom istoku, ali i ocijenio kako je “jasno da su Europa i Sjedinjene Države krenule različitim putovima, uzele različiti smjer.”

“To je ono što Iran čini (…) to je nešto što možete očekivati od Irana (…) to odgovara njegovom M.O. (modus operandi),” izjavio je američki dužnosnik pod uvjetom anonimnosti za Reuters.

UAE je jučer javio da su nedaleko Fujairaha, jedne od glavnih točaka u svijetu za utovar nafte, napadnuta četiri trgovačka plovila. Saudijska Arabija danas otkriva da su među njima dva njezina tankera.

Bojazan od “nenamjerne eskalacije sukoba”

Američki predsjednik Donald Trump je nakon jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma dodatno izolirao Islamsku Republiku, zabranio svaki uvoz iranske nafte i osnažio američku vojnu prisutnost u regiji. EU je nakon jučerašnjih napada izrazio zabrinutost da bi SAD nehotice mogao izazvati širi sukob u Perzijskom zaljevu.

Iako europski dužnosnici službeno dijele zabrinutost SAD-a oko Irana, Europa se drži nuklearnog sporazuma iz 2015. godine za koji kaže da odgovara sigurnosnim interesima EU-a te pokušava iznaći mehanizam za nastavak trgovine i poslovanja s Iranom.

“Mi smo jako zabrinuti oko sukoba, oko rizika sukoba … nenamjerne eskalacije,” izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt prije današnjeg, izvanrednog i iznenadnog sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Bruxellesu.

Različiti smjer

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na sastanku je poručio da Europa “ne želi vidjeti vojni sukob (između SAD-a i Irana)”.

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev

Maas je izbjegao izričitu kritiku Washingtona, rekavši da obje strane žele osigurati mir na Bliskom istoku, ali i ocijenio kako je “jasno da su Europa i Sjedinjene Države krenule različitim putovima, uzele različiti smjer.”

Cijene nafte u ponedjeljak su na napetost reagirale skokom iznad razine od 72 dolara.