PolitikaPreporučeno

Maas upozorio protiv potkopavanja NATO-a, najavio ‘okvir Europskog vijeća sigurnosti’

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio protiv potkopavanja NATO-a u neuobičajeno snažnom odgovoru na neočekivane izjave francuskog predsjednika Emmanuel Macrona koji je u razgovoru za The Economist ocijenio da je Sjevernoatlantski savez “cerebralno mrtav”.

Macron je kritizirao izostanak koordinacije u NATO-u i generalnu neprevodljivost vanjske politike administracije Donalda Trumpa. On je također izrazio sumnju u postulat da je napad na jednu članicu napad na čitav savez.

“Mi ćemo u budućnosti također razvijati zajedničke oružane sustave. To uključuje projekte novih borbenih zrakoplova kao i borbenog tenka,”

Angela Merkel

“Bila bi pogreška kad bismo potkopali NATO. Bez Sjedinjenih Država ni Njemačka ni Europa sebe neće moći učinkoviti štititi,” napisao je Maas u kolumni za web izdanje magazina Der Spiegel.

Ministar je istovremeno podržao poziv Macrona na snaženje europskih obrambenih sposobnosti. “Zato mi zajedno s Francuskom teško radimo na izgradnji Europe koja blisko surađuje na sigurnosnoj politici.”

>>>Krstičević primio zahtjev NATO-a za povećanje izdvajanja za obranu na 2% BDP-a do 2024.

Francuska je tradicionalno nezainteresirana za NATO i između 1966. i 2009. godine nije sudjelovala u razradi strateških planova iako je među zemljama utemeljiteljicama, piše Reuters. Ipak, komentari oštri poput Macronovih stižu neočekivano ususret londonskom summitu Saveza najavljenom za 4. prosinac na kojem će ponovno biti riječi o troškovima europske obrambene politike koji u najvećoj mjeri pogoduju američkom vojno-industrijskom kompleksu.

Europsko vijeće sigurnosti

Maas u kolumni najavljuje formiranje Europskog vijeća sigurnosti u kojem bi, neovisno o brexitu, trebala sudjelovati i Britanija. Ministar je napisao da na ideji žustro radi s francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom te da će Njemačka konkretne planove novog okvira predstaviti tijekom predsjedanja Europskim vijećem koje u drugoj polovici iduće godine preuzima od Hrvatske.

Potaknuta nimalo suptilnim direktom o “moždanoj paralizi’, njemačka kancelarka je u redovnom tjednom video podcastu također ponovila da je NATO središnji potporanj obrambene arhitekture i da europske nacije moraju preuzeti veće odgovornosti unutar saveza.

>>>Obrambena unija: najmanje 13 milijardi eura za vojno-civilnu infrastrukturu

“Mi ćemo u budućnosti također razvijati zajedničke oružane sustave. To uključuje projekte novih borbenih zrakoplova kao i borbenog tenka,” rekla je Merkel koja će večeras u Berlinu večerati s Macronom povodom tridesetogodišnjice pada Berlinskog zida.