PolitikaPreporučeno

Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

Nakon zadrške izazvane požarom Notre-Dame francuski predsjednik Emmanuel Macron je u četvrtak održao maratonsku konferenciju za novinare posvećenu “Velikoj raspri”, odnosno zahtjevima građanskog pokreta “Žuti prsluci”.

Posjednut za bijelim stolom i okružen zastavama u pozlaćenoj odaji Elizejske palače, 41-godišnji bivši bankar se ponovno ispričao za svoj britki jezik i komentare s kojima je zaslužio reputaciju arogantnog elitiste zaključanog visoko u kuli od slonovače i bez dodira s narodom.

“Ja sam ih duboko požalio,” rekao je o ruganju i dosjetkama, među kojima je i poučak vrtlaru da samo “krene preko ulice” gdje ga čeka, ne nužno dobro plaćen ili trajni posao.

>>>Nacionalno okupljanje dobilo izbore u Francuskoj – Marine Le Pen 24:Macron 23 zastupnika

Predsjednik je ponovio objavu francuskog premijera o poreznim olakšicama vrijednima oko 5 milijardi eura, rekavši da će ih dijelom financirati kroz zatvaranje zakonskih rupa pojedinim kompanijama, ali i duljim radnim vremenom. Reuters piše da je riječ o najavi koja neće dobro odjeknuti u naciji navikloj na radni tjedan od 35 sati.

“Iz ovih rasprava, iz ovih promišljanja, ovog kapaciteta da proturječimo jedni drugima… će niknuti dobra rješenja za našu zemlju,”

EMMANUEL MACRON

“Mi moramo više raditi, rekao sam to i prije,” kazao je Macron, inače znan po sklonosti da izmuči svoje osoblje. “Francuska radi puno manje nego njeni susjedi. Mi o tome moramo povesti pravu raspravu.”

Iako su izostali detalji, predsjednik je natuknuo da duži radni tjedan ili kraćenje slobodnih dana ne dolazi u obzir, dodao je i da ne namjerava produljivati dob za starosnu mirovinu, trenutno na 62 godine života te da će mirovine jasnije povezati s rastom inflacije.

“Djeca prosvjetljenja”

Macron je naveo da želi snažnije građansko sudjelovanje u demokratskim procesima, što je jedan od ključnih zahtjeva pokreta “Žutih prsluka”. Vlada bi trebala olakšati održavanje referenduma “o ograničenom broju pitanja,” rekao je i dodao da želi ukinuti elitnu školu za edukaciju francuskih korporativnih i političkih lidera, Ecole Nationale d’Administration, koju je i sam pohađao.

“To nije simbolično odbacivanje jedne ili druge stvari, to je zato što naše javne usluge ne mogu biti izuzete od modernizacije.”

>>>Privatizacija francuskih zračnih luka pogođena teškim referendumom

On je u govoru koji je uz pitanja i odgovore novinara potrajao dva i pol sata nagovijestio snažniju decentralizaciju i odmicanje od donošenja odluka “iz Pariza”. Škole i bolnice se više neće zatvarati bez potpore lokalnih gradonačelnika i dužnosnika, a decentralizacija bi trebala biti vidljiva u roku od godinu dana.

“Mi smo prije svega djeca prosvjetljenja,” rekao je u osvrtu na tromjesečnu veliku nacionalnu debatu. “Iz ovih rasprava, iz ovih promišljanja, ovog kapaciteta da proturječimo jedni drugima… će niknuti dobra rješenja za našu zemlju.”

Iako je predsjednik kroz govor ponudio neočekivane ustupke oko prakticiranja direktne demokracije, čemu se tamošnja vlada ponajviše opirala, ostaje za vidjeti hoće li navedeno umiriti građane i okončati prosvjede.