PolitikaPreporučeno

Macron formirao Obnovimo Europu, šef benda Dacian Ciolos

Bivši rumunjski premijer i bivši povjerenik Europske komisije Dacian Ciolos izabran je u srijedu za šefa zastupničkog kluba Obnovimo Europu, nove centrističke grupacije nastale od dosadašnje liberalne skupine i zastupnika izabranih na listi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Ciolos je dobio 65 glasova, a njegova protukandidatkinja, nizozemska zastupnica Sophie in ‘t Veld 41 glas.

Dacian Ciolos ima snažne veze s Francuskom i za svoj izbor na čelu nove grupacije dobio je potporu francuskog predsjednika Macrona, koji kroz tu skupinu nastoji nametnuti svoje ideje o reformama Europske unije.

Ciolos na toj dužnosti nasljeđuje bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta.

Obnovimo Europu je treća po snazi politička skupina u Europskom parlamentu sa 106 zastupnika. Najbrojniji u toj skupini su zastupnici iz Macronove stranke.

Dulje vrijeme glavna favoritkinja za šefa novog zastupničkog kluba bila je bivša francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau. Međutim, nakon niza nespretnih i nediplomatskih izjava, ona se povukla iz utrke.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

Dacian Ciolos također ima snažne veze s Francuskom i za svoj izbor na čelu nove grupacije dobio je potporu francuskog predsjednika Macrona, koji kroz tu skupinu nastoji nametnuti svoje ideje o reformama Europske unije. Ciolos je magistrirao i doktorirao u Francuskoj te je oženjen Francuskinjom.

Sada sve četiri najveće proeuropske stranke imaju formirane zastupničke klubove u Europskom parlamentu. Na čelo zastupničkog kluba EPP-a ponovno je izabran Manfred Weber, socijalisti su izabrali novu čelnicu, Španjolku Iratxe Garciju, a na čelu stranke Zelenih su kao supredsjednici, Belgijanac Philippe Lamberts i Njemica Ska Keller.