Biznis i ekonomijaPreporučeno

Macron izaziva sreću privatizacijom nacionalne lutrije

Francuska vlada postojano gura najveći val privatizacije u posljednjem desetljeću i najavljuje Inicijalnu javnu ponudu (IPO) većine državnog udjela u monopolskoj nacionalnoj lutriji.

Predsjednik Emmanuel Macron, bivši bankar Rothschilda i neoliberal u liberalnoj koži, već dugo gura privatizacijsku agendu koja u Francuskoj nailazi na povijesno snažan otpor senatora i zastupnika.

>>>Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu

Vlada je IPO najavila za 21. studeni, a udjel u Francuskoj lutriji (Francaise des Jeux -FDJ) namjerava umanjiti sa 72% na 20%, navodi Reuters.

Francuski ministra financija Bruno Le Maire je rekao da IPO provocira snažan interes domaćih i stranih investitora. Prema dokumentaciji i prospektima izlistavanja na burzi, država očekuje prikupljanje do 1.7 milijardi eura za 10 milijardi eura vrijedan fond namijenjen smanjenju tereta javnog duga i inovacijama.

>>>Privatizacija francuskih zračnih luka pogođena teškim referendumom

U zrcaljenju nedavnog otpora privatizaciji francuskih zračnih luka, koja je pogođena teškim referendumom, i ljevica i desnica propitkuju mudrost Macrona dok prodaje ono što smatraju “obiteljskim draguljima”.