PolitikaPreporučeno

Macronovo nametanje radnog vijeka potpiruje revolucionarni duh Francuske | VIDEO

Manekin Emmanuela Macrona na željezničkim tračnicama; Foto: Reuters/YouTube

Francusku u četvrtak prožimaju industrijske akcije i građanski prosvjedi okinuti nedemokratskim usvajanjem reforme koja dob za umirovljenje pomiče sa 62 na 64 godine života.

Neoliberalni predsjednik Emmanuel Macron, koji reformu gura od početka prvog mandata u 2017. godini, na koncu je posegnuo za izvanrednim postupkom koji usvajanje zakona omogućuje bez raspre i glasanja u donjem domu parlamenta.

>>>‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj

Tjedan dana nakon nedemokratskog poteza postaje očito da je on dolijao ulje na vatru.

Radnici su u četvrtak priredili nacionalni štrajk, a prosvjednici blokirali pristup terminalima u glavnoj pariškoj zračnoj luci što je brojne putnike prisililo na šetnju.

Nazivnik

Reuters bilježi da su male i šarolike grupe građana nasumično blokirale prometnice, pristup školama i sveučilištima i drugim lokacijama od društvenog ili gospodarskog značaja, a sve uz zajedničku poruku: “Ne mirovinskoj reformi.”

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama svjedoče vatrenim barikadama na autocesti u blizini jugozapadnog grada Toulousea u zgodnom podsjetniku na velebne prosvjed “Žutih prsluka” čiju je oštricu razbila pojava koronavirusa i bolesti COVID-19.

>>>Macron suočen s najvećom i najljućom građanskom pobunom od Žutih prsluka | VIDEO

Sindikalni aktivisti također su blokirali željezničke linije pariške postaje Gare de Lyon.

Zapisi na društvenim mrežama svjedoče i o iskrcavanju smeća, zemlje ili gnojiva ispred državnih zdanja i prefektura.

Mnogo je pritužbi ili svjedočanstava o policijskom nasilju.

Ili crtica poput postavljanja Macronove marionete na željezničke tračnice.

“Štrajkam u znak prosvjeda protiv mirovinske reforme, ali također zbog onog što se događa u vladi,” rekla je 27-godišnja programska službenica Air Francea Lucile Bidet na skupu u Nantesu. “Oni su prestali slušati narod.”

Napad na Capitol Hill

Macron je nakon višetjednog zaziranja u srijedu proglasio da će čvrsto stajati iza zakona koji će na snagu stupiti do kraja godine te povukao paralelu između aktualnih prosvjeda i napada rulje na sjedište američke demokracije koji je 6. siječnja 2021. godine potaknuo bivši američki predsjednik Donald Trump.

Njegovi su komentari samo “povećali gnjev”, rekao je Laurent Berger, lider najsnažnijeg francuskog sindikata CFDT, za BFM TV.

“On je taj koji je zapalio zemlju,” odvagnula je Celine Verzeletti iz povijesno tvrdokornog i ratobornog sindikata CGT.

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

Vlasti očekuju da će prosvjedi promet zrakom i željeznicom nastaviti remetiti kroz vikend. Pod građanskom su opsadom i ključne industrije i industrijska infrastruktura. Primjerice prosvjednici su u sjevernom gradu Dunkirk naciljali spremnike nafte i LNG terminale.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima