PolitikaPreporučeno

Mađarska ne bi uhitila Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin; Foto: Kremlin.ru

Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi on došao u posjet, rekao je u četvrtak Gergely Gulyás, šef osoblja premijera Viktora Orbana.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) koji je 17. ožujka izdao nalog za uhićenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvove-Belove uz optužbu da su iz Ukrajine nezakonito deportirali stotine djece.

>>>Biden održao realpolitički govor: rat u Ukrajini kušnja je vjekova

Gulyás je u odgovoru na pitanje bi li Mađarska uhitila Putina rekao da Rimski statut nije ugrađen u nacionalni pravni sustav.

“Možemo se pozvati na mađarski zakon i na temelju toga ne možemo uhititi ruskog predsjednika … jer statut ICC-a nije proglašen u Mađarskoj,” rekao je.

Službeno, Budimpešta “nije formirala stav” o nalogu za uhićenje, no Gulyas je privatno rekao da odluke suda nisu najsretnije.

>>>SAD proglasio da je Rusija počinila ‘zločine protiv čovječnosti’ | rat u Ukrajini

“Ove odluke nisu najsretnije jer stvari vode prema daljnjoj eskalaciji, a ne prema miru, to je moje osobno subjektivno mišljenje,” rekao je prema citatu Reutersa.

Optužbe i tumačenja

Rusija nije skrivala svoj program zbrinjavanja djece koji je u autohtonim medijima predstavljen kao humanitarna kampanja zaštite siročadi i djece napuštene u zoni sukoba.

>>>Hollande: Putin je ‘radikalno racionalan’

Kremlj, koji poput Bijele kuće ne prihvaća nadnacionalno sudstvo, drži da je nalog ICC-a besmislen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tjeralicu je pozdravio kao utiranje puta prema “povijesnoj odgovornosti”, dok je deportaciju djece oslikao kao “državno zlo koje je započelo upravo s najvišim dužnosnikom” Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Mađarska ne bi uhitila Putina 24/03/2023 […]

  2. […] iz oporbenih redova, kritizirali su politiku vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana, čiji je šef kabineta rekao da mađarske vlasti ne bi uhitile Putina ako bi se našao na mađarskom […]

Comments are closed.