Biznis i ekonomijaPreporučeno

Mađarska zatvara srednje škole, sveučilišta, kazališta, kina, teretane, restorane… | COVID-19  

Viktor Orban; Foto: European Union

Mađarska će od utorka zatvoriti srednje škole, sveučilišta i restorane te produljiti noćni policijski sat kako bi zauzdala širenje koronavirusa, objavio je u ponedjeljak na svojoj Facebook stranici premijer Viktor Orban.

“Ako zaraze koronavirusom nastave rasti trenutnim tempom … mađarske bolnice neće se moći nositi s teretom,” rekao je Orban u videozapisu.

>>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami

Mađarska je jedna u manjinskom nizu europskih vlada koje su umjesto preventivnog djelovanja čekale da ih koronavirus prisili na stezanje mjera koje od utorka uključuju zabranu noćenja u hotelima za turiste, ograničavanje javnih okupljanja, zabranu sportskih natjecanja u zatvorenom prostoru i policijski sat u razdoblju od osam sati navečer do pet sati ujutro.

>>>Uz duboke isprike premijera Češka recidivirala u novi nacionalni ‘lockdown’

Obiteljske proslave i događanja bit će ograničena na 10, a sprovodi na 50 osoba. Kazališta, kina i teretane bit će zatvoreni.

Osnovne škole i vrtići nastavit će s normalnim radom uz obvezno testiranje učitelja jednom tjedno.

Nove mjere bit će uvedene na 30 dana, ali mogu se produžiti ako je potrebno, rekao je Orban.

>>>Italija ‘zaključala’ financijsko središte Milan, većinu industrijskog sjevera

Sindikati u prosvjeti ranije su u ponedjeljak pozvali roditelje da djecu ne šalju u škole i vrtiće kako bi zaštiti sebe, učenike i učitelje.

Mađarska je u ponedjeljak izvijestila o 5,162 nova slučaja, u zadnja je 24 sata s ili od bolesti COVID-19 preminulo 55 ljudi. Ukupni broj zaraženih od početka epidemije u ponedjeljak iznosi 114,778 – mrtvih 2,493.

Reuters navodi da su pojedine bolnice uslijed pritiska novooboljelih već prisiljene na odgađanje operacija.

Comments (1)

  1. […] primjenjuju u pojedinim europskim nacijama, poput Francuske, austrijski lockdown ide korak dalje i, poput Mađarske, zatvara […]

Comments are closed.