PolitikaPreporučeno

Mainstream u povlačenju, polarizacija krajnje ljevice i desnice na izborima u Tirinškoj

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) na nedjeljnim je regionalnim izborima u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Tirinška pobijedila Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel dok je stranka Ljevica (Linke) učvrstila vodeću poziciju.

“U geografskom srcu Njemačke, čak i kad bi sve centrističke stranke udružile svoje rezultate one još uvijek ne bi imale većinu,”

Carsten Nickel

Dobri rezultati AfD-a na pažljivo promatranim izborima sugeriraju da krajnja desnica nastavlja snažiti na njemačkom istoku gdje je na lokalnim izborima održanim 1. rujna već zasjenila CDU i gurnula ga na drugo mjesto u Donjoj Saskoj i  Brandenburgu.

>>>AfD izrastao u drugu političku snagu Brandenburga i Donje Saske, izostali ‘tektonski pomaci’

Posljednje izlazne ankete u nedjelju navečer projiciraju 31% glasova za Ljevicu, 23,4% za AfD i 21.8% za CDU. Izlaznost je pritom bila neuobičajeno visoka i na birališta je izašlo oko 65% glasača u saveznoj pokrajini s 1.7 milijuna registriranih birača, 13% više nego na prošlim izborima u 2014. godini, navodi DW.

Nakon ulaska u Bundestag u 2017. AfD postojano snaži na istoku gdje je ususret nedjeljnim izborima poveo kampanju za “Wende”, što je riječ za preokret (u politici) koja u povijesnom kontekstu opisuje pad komunizma i ujedinjenje Njemačke.

“Građani su glasali za Wende 2.0,” rekao je nakon objave izlaznih anketa lider AfD-a u pokrajini Bjoern Hoecke. “Ovo je jasan znak da velik dio Tirinške kaže: ovako dalje ne može. Mi trebamo obnovu – ovo treba uzeti ozbiljno,” izjavio je bivši učitelj povijesti, danas protuimigracijski političar, za ARD.

Politička polarizacija   

Obje stranke u glavnoj struji, koje već godinama vladaju u neprirodnoj desno-lijevoj koaliciji na nacionalnoj razni, iz izbora izlaze oslabljene u odnosu na rezultate prije pet godina.

Socijaldemokrati (SPD) su prema kasnim projekcijama izgubili oko 4% glasova i osvojili njih 8.2%, dok je rezultata CDU-a slabiji za 11% što je u prvim reakcijama univerzalno prihvaćeno kao “težak udarac”.

Analitičari ističu očitu političku polarizaciju i generalno razočaranje s mainstream strankama. “U geografskom srcu Njemačke, čak i kad bi sve centrističke stranke udružile svoje rezultate one još uvijek ne bi imale većinu,” primijetio je Carsten Nickel, izvršni direktor konzultantske kuće Teneo za Reuters.

“Sigurno je da će se u svjetlu još jednog snažnog nastupa krajnje desnice nastaviti rasprava CDU-a o ispravnom putu naprijed u eri poslije Merkel,” dodao je.

>>>Kurz i Söder: EU je ugrožen slijȇva i zdesna, treba nam snažan politički centar

Iako je Ljevica prema izlaznim anketama iz izbora izašla osnažena, rezultati drugih stranaka sugeriraju da će ponovno formiranje vladajuće koalicije sačinjene od lijevih stranaka i zelenih biti nemoguće te će Bodo Ramelow, koji je premijerom Tirinške prvi put postao u 2014. godini, morati potražiti alternativu.

Zeleni i poslovno orijentirana Slobodna demokratska stranka (FDP) u nedjelju navečer koketiraju s prelaskom praga s osvojenih oko 5% glasova, koliko je nužno za ulazak u regionalni parlament.