Biznis i ekonomijaPreporučeno

Majdak: udio žena nositelja OPG-a u desetak godina porastao s 13 na 30 posto

Ilustracija

Udio žena nositelja OPG-a u Hrvatskoj porastao je s 13 posto, koliko je bio u razdoblju 2009.-2011. godine, na 30 posto u 2020. godini, podatci su koje iz Ministarstva poljoprivrede prenose u priopćenju o sudjelovanju državnog tajnika Tugomira Majdaka na ministarskoj konferenciji “Žene i njihov položaj u ruralnim područjima”.

>>>Zeleno-lijevi blok: pojam ‘sjeme s obiteljskog gospodarstva’ treba izbrisati iz Zakona

“Naš plan je nastaviti s podrškom ženama u ruralnim sredinama kroz realizaciju programa te intervencija i mjera u budućem razdoblju”, istaknuo je Majdak na međunarodnoj ministarskoj konferenciji koja se od 19. do 21. kolovoza održava u Brdu kraj Kranja u organizaciji slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane, u suradnji sa Stalnom radnom skupinom za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Na konferenciji su ministri poljoprivrede odnosno njihovi predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske te predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) raspravljali o trenutnoj situaciji, aktivnostima i mjerama vezanim uz položaj žena u ruralnim područjima EU u kontekstu zajedničkih napora država članica u preokretanju trendova iseljavanja žena iz ruralnih područja, uz istovremeno pružanje podrške u pristupačnosti usluga za djecu i starije osobe.

Važan naglasak

“Program Vlade RH postavlja važan cilj povećanja samodostatnosti u proizvodnji hrane. U tom pogledu, važno je povećati konkurentnost i produktivnost hrvatske poljoprivrede, prije svega provedbom Strategije poljoprivrede za razdoblje do 2030. godine, kao i ZPP Strateškim planom. Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima”, istaknuo je na konferenciji Majdak.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Sudionici ministarske konferencije prihvatili su zajedničku deklaraciju koja, između ostalog, uključuje sveobuhvatnu integraciju te jednake mogućnosti žena na svim razinama, naglašava važnost dobrobiti žena za jačanje cijele zajednice i društva u ruralnim područjima  te su tim povodom pozdravili buduću suradnju i dodatne napore u traženju rješenja za sveobuhvatan razvoj europskih ruralnih područja koji će predstavljati sigurno i uravnoteženo okruženje puno mogućnosti za sve žene, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.