PolitikaPreporučeno

Majmunska posla: WHO umanjuje, Biden potpiruje opasnost od boginja

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: Foto: Adam Schultz/White House

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je izvijestila da nije u posjedu dokaza koji bi sugerirali mutaciju virusa majmunskih boginja koji je iz nejasnih razloga i pobuda odlučio iskočiti iz endemskih okvira zapadne i središnje Afrike i simultano navratiti u druge dijelove svijeta, uključujući Europsku uniju, SAD, Kanadu, Britaniju i Australiju.

>>>RH ima dva milijuna neiskorištenih doza, razmatraju se poticaji – kreću reklamni spotovi

Rosamund Lewis, rukovoditeljica tajništva za ospice koje je dio Programa za izvanredna stanja WHO-a na brifingu je rekla da su mutacije virusa koji izaziva zabrinutost pučke, ali ne i stručne javnosti, u pravilu neznatne i neučestale, no da će stručnjaci za sekvenciranja provjeriti što se događa kako bi bolje razumjeli trenutačnu ugrozu.

WHO ne skriva iznenađenje atipičnošću pojave, odnosno činjenicom da se virus iznenada našao u zemljama gdje povijesno ne cirkulira.

Više od 100 do sad potvrđenih slučajeva, većinom u Europi i Sjevernoj Americi, nisu bili ozbiljni, rekla je Maria van Kerkhove, liderica odgovora WHO-a na bolesti u izranjanju.

“Ovo je situacija koja se može obuzdati,” odvagnula je prema citatu Reutersa.

“Svi trebali biti zabrinuti”

Američki predsjednik Joe Biden istovremeno je uputio dijametralno suprotnu i uznemirujuću poruku, rekavši da bi “svi trebali biti zabrinuti” zbog majmunskih boginja.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Grabancijaš neovisno podsjeća da se farmaceutska industrija pod krinkom pandemije bolesti COVID-19 otela svakoj kontroli i narasla do neodrživih razmjera što njezinu opstojnost u aktualnim gabaritima u izostanku novih zdravstvenih ugroza čini neodrživom.

>>>Prva afrička tvornica covid cjepiva pred zatvaranjem uslijed apsolutnog izostanka narudžbi

Brojne zemlje posjeduju velike pričuve cjepiva za ospice koje djeluje i protiv majmunske inačice. Primjerice, Sjedinjene Američke Države imaju dovoljno zaliha za procjepljivanje čitave svoje populacije.

Ujedinjeno Kraljevstvo već je započelo s procjepljivanjem zdravstvenog osoblja koje bi moglo biti izloženo virusu.

>>>Pfizer dijeli otkaze u prodaji | covid endgame

Na tržištu su i drugi protuvirusni lijekovi, stoga bi se nova ugroza mogla pokazati lukrativnom za farmaceutsku industriju koja je dobila krila tijekom pandemije koronavirusa pa bi je nova panika i masovno procjepljivanje mogli održati u letu.

>>>‘Ikarov let’ Moderne | covid endgame

Izvan navedenih okvira, stručnjaci savjetuju izbjegavanje izravnog kontakta s osobom na čijoj se koži manifestirala bolest i samoizolaciju oboljelih – riječ je, dakle, o dobro nam znanoj rutini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] Majmunska posla: WHO umanjuje, Biden potpiruje opasnost od boginja 23/05/2022 […]

  2. […] i nesputanu eksploziju neskrivenog gnjeva, nakon čega je Svjetska zdravstvena organizacija uputila umirujuću poruku da su boginje “situacija koja se može […]

Comments are closed.