PolitikaPreporučeno

‘Malo dobrih ljudi’: čini se da je HDZ jednog kvarnog zastupnika zamijenio drugim

Andrej Plenković; Foto: Etienne Ansotte/EC

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je silom koruptivnih (ne)prilika okružen i okaljan hrpom navodnih i/ili dokazanih pokvarenjaka, ima novi povod za čvrsto zatvaranje očiju pred korupcijom koja njegovu stranku prožima i izjeda duboko i na svim razinama.

Telegram je naime došao u posjed dokumenata koji dokazuju da je Mato Čičak, novopečeni zastupnik HDZ-a koji je u saborske klupe uskočio s pozicije načelnika općine Rugvica kako bi zamijenio Dražena Barišića, stranačkog kolegu i gradonačelnika Velike Gorice okrivljenog u aferi Janaf, u suštini sam sebi prenamijenio poljoprivredno u građevinsko zemljište.

>>>I zato je HDZ danas sinonim za korupciju u Hrvatskoj: Domovinski pokret

U kratkom rezimeu, dokumenti dokazuju da je Čičak kao načelnik općine Rugvica Općinskom vijeću predložio izmjene prostornog plana što je potom iskoristio za prenamjenu svojeg poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Načelnik je pogodovao i svom ocu, Juri Čičku, čije su tri parcele u Otoku Svibovskom prenamijenjene iz poljoprivrednih u građevinske.

korupcija (lat. corruptio: podmićivanje; pokvarenost),

“U ovom slučaju ja”

Telegram navodi da je manevar značajno uvećao vrijednost obiteljske imovine. Prema Izvješću o tržištu nekretnina u Zagrebačkoj županiji prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u 2019. godine iznosila je malo više od jednog eura po četvornom metru, dok je cijena građevinskog bila prosječnih 19 eura po kvadratu. Da bi “samoposluga” i predumišljaj bili uočljivija i za HDZ bolniji, Čičak je prenamjenu za svoju parcelu zatražio tijekom 2018., samo godinu dana nakon što ju je kupio kao jeftino poljoprivredno zemljište.

Uobičajeno za navodne pokvarenjake, načelnik Mato Čičak drži da je njegovo deal s privatnim građaninom Matom Čičkom full OK.

>>>‘Majketi’, na scenu je stupio još jedan navodni pokvarenjak HDZ-a

“Zahtjeve za izmjene prostornog plana razmatra stručnjak za izradu i prezentira ih u Nacrtu prijedloga plana. Nacrt je razmatralo povjerenstvo koje čine članovi Općinskog vijeća. Prijedlog za javnu raspravu plana utvrđuje načelnik, u ovom slučaju ja, temeljem pozitivnog mišljenja povjerenstva,” rekao je zastupnik HDZ-a za Telegram koji je svoj hvalevrijedan istraživački rad proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Na prvi pogled, čini se da je riječ o fatalnom sukobu Čička s Čičkom koji bi u svakoj normalnoj naciji završio knock-outom u prvoj rundi, no treba biti pažljiv pa u obzir uzeti i abnormalnu, desetljećima uvjetovanu toleranciju korupcije u Hrvatskoj.

“Zaista ne znam” što bih rekao

HDZ-ov ministar pravosuđa i saborski zastupnik Dražen Bošnjaković u četvrtak nije imao volje komentirati izvještaj Telegrama, valjda i sam osupnut činjenicom da je jedan navodni pokvarenjak naizgled zamijenjen drugim.

“Mato Čičak je dao svoj odgovor i nemam mu što dodati, on zna sve činjenice i okolnosti,” rekao je Bošnjaković novinarima u Saboru prema citatu Hine. Ministar je potom suflirao da u javnom prostoru ima previše optužbi i brzopletih sudova bez uvida u činjenice. “Tako da ovo što me pitate o nekim činjenicama zaista ne znam,” rekao je.

>>>Oko 1.5 milijuna mutnih kuna Kujundžića, a premijer će pitati – otkud ta fikcija o korupciji?

I dok Telegram povlači paralele između Mate Čička i bivšeg ministra HDZ-a Lovre Kuščevića koji je u izmjenama prostornog plana općine Nerežišća, preko općinskog vijeća progurao izmjene prostornog plana tako da kokošinjac može pretvoriti u vilu, Grabancjaša aktualni slučaj više podsjeća na diletantsku pokvarenost i nadrealni slučaj Anite Nosić, HDZ-ove načelnice općine Lovreć koja je, iako stambeno zbrinuta, preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu.