PolitikaPreporučeno

Malteška majka četvero djece Roberta Metsola kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

Malteška konzervativka Roberta Metsola bit će kandidatkinja pučana za mjesto predsjednika Europskog parlamenta na izborima u siječnju, odlučili su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) u srijedu.

>>>EP usvojio proračun

Metsola (42) je u Strasbourgu na internim izborima eurozastupnika EPP-a uvjerljivo pobijedila dvoje politički iskusnih protukandidata, 63-godišnjeg Austrijanca Othmara Karasa i 46-godišnju Nizozemku Esther de Lange.

Blitz pobjeda

Maltežanka je u prvom je krugu izbora dobila natpolovičnih 112 glasova, te su se izbori zaključili neočekivano brzo. De Lange je dobila 44, a Karas 18 glasova 178 zastupnika koji su izašli na izbore.

Iako nakon raspada dogovora pučana i socijaldemokrata u prošlom sazivu kandidatu pučana više nije zajamčena polovica mandata na čelu parlamenta, Metsola i dalje ima najveće izglede prikupiti potrebnu potporu.

>>>Uz negodovanje ljevice, desnice i zelenih politički centar podržao reformu ZPP-a | EP

Aktualni predsjednik parlamenta David Sassoli za sada nije ni potvrdio, ali ni isključio, svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika. U slučaju da se kandidira, u posljednjem krugu izbora najvjerojatnije bi se sučelili Metsola i Sassoli.

Kalkulacije

Pučani će se bez socijalista, kao i 2017. u prošlom sazivu prilikom izbora Antonija Tajanija za predsjednika parlamenta, vjerojatno morati osloniti na podršku liberala iz kluba Renew, a malteška političarka iz različitih bi razloga mogla biti prihvatljiva i zastupnicima drugih klubova.

Vjerojatnu podršku liberala već je naznačio Andrus Ansip, bivši potpredsjednik i povjerenik Komisije a sadašnji eurozastupnik grupe Renew, javno rekavši kako je Metsola “njegova kandidatkinja” i da može “računati na njegovu podršku”.

>>>Potaknut Pandorinim dokumentima Europski parlament zatražio sankcioniranje poreznih oaza

U prilog Maltežanki ide i što je Europski parlament, koji često u svojim rezolucijama poziva na poštivanje ravnopravnosti i jednaku zastupljenost spolova, od svog osnivanja na čelu imao samo dvije žene. Posljednji je put to bila Francuskinja Nicole Fontaine prije 20 godina.

Kao na moguću slabost Metsoline kandidature ukazivalo se da je iz novije, male članice Unije sa samo šest europarlamentaraca, no, kako izgleda, tu je prepreku prevladala pridobivši na svoju stranu solidan broj njemačkih pučana, vrlo utjecajnih i u EPP-u i u parlamentu.

Bivša odvjetnica, majka četvero djece

Na čelu kluba pučana, koji je sa 179 zastupnika najbrojniji u Europskom parlamentu, nalazi se njemački konzervativac Manfred Weber, a Njemačka je s 30 članova najzastupljenija zemlja članica u klubu.

Kako se na čelu jedne središnje institucije EU-a već nalazi njemačka konzervativka, predsjednica Komisije Ursule von der Leyen, eventualna kandidatura nekog njemačkog zastupnika za predsjednika parlamenta bila bi opterećena kalkulacijama o prevelikom njemačkom utjecaju i zastupljenošću u vrhovima EU institucija.

>>>Zlouporaba javnih resursa, neregulirana promocija: ‘Izvještaj o izborima za EP’ Gonga

Nagađalo se kako će Metsola u slučaju pobjede za šefa svog ureda izabrati njemačkog službenika parlamenta Alexandra Speisera, privatno povezanog s Weberom, dok će na mjestu potpredsjednika parlamenta pučane predstavljati Rainer Wieland, također Nijemac.

Metsola je bivša odvjetnica, majka četvero djece, a u braku je finskim demokršćaninom čije je prezime uzela.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima