PreporučenoTech

‘Malware dolazi’ kradljivcima Igre prijestolja  

Igra prijestolja iz epizode u epizodu postojano drži titulu najpiratiziranije tv serije i ujedno služi kao najčešći izvor zaraza zloćudnim i zločestim softverom, otkriva u ponedjeljak objavljeno izvješće Kaspersky Laba.

“Not-a-virus:Downloader i Not-a-virus:AdWare” su dvije najčešće registrirane prijetnje koje cyberkriminalci isporučuju kroz tv sadržaj, najpopularnija kategorija malwarea su “trojani”.

Serija je prošle godine bila odgovorna za 17 posto zaraza i poslužila za 20,934 cyber napada na pirate, što je zanimljivo jer u 2018. nije objavljena niti jedna nova epizoda.

Malware se pritom najčešće skriva u prvim i posljednjim epizodama pojedine sezone, dok je daleko najopasnija prva epizoda serije “Zima dolazi”.

>>>R.R. Martin: tri nasljednika Igre prijestolja lijepo napreduju

“Unutar dvije godine mi smo detektirali 33 vrste i 55 različitih obitelji prijetnji skrivenih iza Igre prijestolja,” piše Kaspersky.

Prema istraživanju, malwareom se zbog ilegalnog preuzimanja popularnih televizijskih serija u 2018. godini zarazilo 126,340 pirata, za trećinu manje nego godinu prije.

Tri serije najčešće korištene za isporuku zloćudnog softvera su; Igra prijestolja, The Walking Dead i Arrow.