PolitikaPreporučeno

Manifest masovnog ubojice: ‘The Inconvenient Truth’

21-godišnji Patrick Crusius, iz Allena, Texas, u nedjelju je službeno optužen za masovno ubojstvo 22 osobe* u trgovini Walmarta u teksaškom gradu na granici s Meksikom El Pasu.

Crusius je ususret ubilačkom pohodu objavio “manifest” na platformi 8Chan koja je, zasad, imuna na cenzuru.

Objavljeni dokument s naslovom “The Inconvenient Truth” proteže se na 4 stranice i svima nudi vrijedan uvid u motive i promišljanje ubojice.

>>>Patrick Crusius Manifesto: The Inconvenient Truth

Riječ je o mučnom, rasističkom proglasu koji crta mračnu sliku Amerike pregažene latinoameričkim useljenicima. Crusius koristi rječnik bjelačkog supremacista i u suštini zrcali ideje koje u javnu sferu iznose američki predsjednik Donald Trump, Fox News i moderna Republikanska stranka. Primjerice, dokument upozorava na “latino invaziju” u kovanici koju je Trump više puta posijao na svojoj vremenskoj liniji na Twitteru i javnim nastupima.

>>>‘Krajnje nesretan slogan’: Trumpove zapaljive riječi izazvale požar

Autor američke Demokrate optužuje da “otvorene granice” i “besplatno  zdravstvo za ilegalce” koriste kako bi privukli nove glasače i izražava bojazan da će utjecaj latinoameričkog biračkog tijela Texas pretvoriti u socijaldemokratsku utvrdu.

Crusius također iskazuje nepovjerenje Republikancima, za koje piše da su “užasni” jer služe korporacijama što u njegovu umu vodi većoj imigraciji. On također navodi da je svoja uvjerenja formirao prije početka predsjedanja Donalda Trumpa.

>>>Papa Franjo osudio posljednji val nasilja i masovna ubojstva u tri američke države

Kroz dokument se provlači i teorija zavjere bjelačkih rasista o “zamjeni bjelačkog stanovništva”.

*Članak je osvježen 5. kolovoza radi korekcije broja ubijenih nakon što su još dvije žrtve podlegle ozljedama.