Politika

Manifestacije i druženja umirovljenika žarišta epidemije u Međimurju | COVID-19

U Međimurskoj županiji potvrđena je nova 51 osoba zaražena koronavirusom u protekla 24 sata, rekao je u srijedu novi načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Branko Sušec i poručio da je Međimurje posljednjih dana “debelo” ušlo u četvrti val epidemije.

Sušec je na konferenciji za novinare izjavio da se u Županijskoj bolnici Čakovec trenutno liječi 21 zaražena osoba, od kojih 18 nije cijepljeno.

Ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal kazala je da se epidemiološka situacija pogoršala, što se vidi iz incidencije koja je na razini svibnja.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 154, a 14-dnevna 253, rekla je i dodala da se mora povećati broj cijepljenih osoba iako je Međimurje među pet vodećih županija po broju cijepljenih.

“Do sada je 57,6 posto osoba starijih od 18 godina cijepljeno barem jednom dozom, dok je 53 posto cijepljeno s dvije doze”, navela je Payer-Pal.

Žarišta epidemije manifestacije i druženja umirovljenika u zatvorenom

Epidemiologinja Višnja Smilović naglasila je da su žarišta epidemije manifestacije i druženja u zatvorenim prostorima, pri čemu se ne poštuje mjera o okupljanju do 30 osoba u zatvorenim prostorima.

“U rujnu smo imali nekoliko takvih druženja. Točnije, to se odnosi na druženje umirovljenika i sada ih je jako puno oboljelih, a više od polovice ih nije bilo cijepljeno”, rekla je Smilović.

>>>Osam umrlih, na respiratoru više od 100 oboljelih: COVID-19 | 28. rujna | detalji

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović najavio je digitalne covid potvrde za one koji dolaze u bolnicu. Odnosi se to na osobe koje dolaze u pratnji pri porodu, roditelje i skrbnike koji borave na odjelima s djecom, kao i osobe u pratnji pacijenata ili one koje dolaze u posjet pacijentu.

“Druga mjera je uvođenje obaveznog testiranja za djelatnike koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu. Preporuka je da se najmanje dva puta tjedno ti djelatnici testiraju. Trenutno je cijepljeno 75 posto i danas ćemo na temelju podataka donijeti odluku o testiranju” najavio je Šegović.