PolitikaPreporučeno

Manijakalne scene iz Dijona koji tresu sukobi čečenskih i sjevernoafričkih migranata: VIDEO

Francuske vlasti su u utorak rasporedile naoružanu policiju u dijelovima grada Dijona na istoku zemlje u kojima se četiri dana zaredom odvijaju izrazito nasilni i vatreni sukobi migranata.

Situacija je bila napeta kroz vikend da bi u ponedjeljak navečer eskalirala, zapaljena su vozila i kontejneri za smeće, dok se Twitterom i drugim društvenim mrežama šire zapisi koji nalikuju scenama iz videoigre Grand Theft Auto.

Lokalni mediji za nerede i palež krive “namirenje računa” između etničkih Čečena i lokalnog stanovništva u četvrti Gresilles gdje većinom boravi osiromašena i deprivirana imigrantska populacija sa sjevera Afrike.

Reuters citira lokalne dužnosnike, uključujući dijonskog tužitelja Erica Mathiasa, koji navode da je na društvenim mrežama zamijećena “nacionalna mobilizacija” Čečena koji traže osvetu jer su jednog člana njihove zajednice napali ljudi iz regije Maghreb na sjeverozapadu Afrike.

Videozapisi se na webu pojavljuju u realnom vremenu te prikazuju kuće i ulice u plamenu, prevrtanje automobila, sjekirama, pištoljima i strojnicama naoružane ljude s motociklističkim kacigama, maramama i “fantomkama” za skrivanje lica.

“Mi više nismo (funkcionalna) Republika kada se događaju ovakve stvari,” rekao je gradonačelnika Dijona, Francois Rebsamen, za BFM TV i osudio nedostatak sredstava za gradsku policiju.