Biznis i ekonomijaPreporučeno

Marić: financiranje minimalca zatražilo oko 14.000 poduzetnika za 71.000 radnika

Zdravko Marić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Poreznici su za mjeru odgode plaćanja poreza u prvom danu zaprimili oko 2.000 prijava, a za mjeru financiranja minimalne plaće Ministarstvu rada i mirovinskog sustava do sada se prijavilo oko 14.000 poduzetnika za 71.000 radnika, podaci su koje je u utorak navečer iznio ministar financija Zdravko Marić.

“Svi očekujemo da će ovo biti jako veliki udar na naše gospodarstvo. Sukladno tim saznanjima, a uzimajući u obzir i da je nepoznanica koliko će to trajati u zdravstvenom, a onda i gospodarskom pogledu, mi ćemo određene mjere prilagođavati i uvoditi nove,”

Zdravko Marić

Za mjeru financiranja minimalne plaće, prema najnovijim podacima ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, do sada se javilo oko 14.000 poduzetnika za 71.000 radnika, istaknuo je Marić gostujući u “Temi dana” HRT-a.

“Prve isplate idu već od četvrtka, dogovorili smo da svaki dan za idući dan dolaze zahtjevi u Državnu riznicu. Ta sredstva, kada smo planirali proračun, nismo osigurali, ali svih tih četiri, danas već govorimo o pet milijardi kuna, a mislim da bi moglo biti i više od toga u ova tri mjeseca, mi ćemo osigurati”, poručio je ministar financija.

>>>Novac za potporu poslodavcima i očuvanje radnih mjesta do kraja ožujka: VIDEO

Među Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu je i mjera financiranje stopostotnih troškova neto minimalne plaće po zaposlenom. Trajanje mjere je tri mjeseca, od 1. ožujka do 31. svibnja, a iznos potpore iznosi 3.250 kuna po zaposleniku.

S obzirom da su danas na snagu stupile i dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, poduzetnici su počeli podnositi i zahtjeve za beskamatnom odgodom plaćanja pojedinih javnih davanja.

>>>Četiri značajna zakonska prijedloga iz poreznog sustava: ‘Crni labud’ COVID-19

“Danas, u ovom trenutku, nakon što smo objavili tu mjeru već smo dobitli 2.000 zahtjeva za mogućnosti odgode plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa. Po novome, uveli smo i mogućnost vezano za PDV, ali samo za one koji su na obračunskom principu do 7,5 milijuna kuna”, rekao je Marić, podsjećajući da je osnovni kriterij za tu mjeru pad prihoda ili pad budućih prihoda na godišnjoj razini.

>>>Pad prihoda od najmanje 20 posto uvjet za odgodu plaćanja poreznih davanja

Najavio je da će poreznici raditi u najkraćem mogućem roku. Porezna uprava će raditi maksimalnim kapacitetom, izbjegavati svako dodatno administriranje,  maksimalno biti na usluzi poreznim obveznicima, poručio je Marić.

Napomenuo je kako poduzetnici zahtjeve za mjeru odgode plaćanja poreznih obveza mogu podnijeti putem ePorezne, elektronskom poštom ili telefonom, a zagovara ePoreznu.

>>>Kriza će potrajati ‘dulje od nekoliko mjeseci’, zdravi ne moraju nositi maske: sažetak 24. ožujka

Upitan zašto se nije išlo na otpis tih obveza, ministar financija je ponovio kako poduzetnici sljedeća tri mjeseca ne moraju plaćati obveze, a što će se događati poslije toga, idućih tjedana i mjeseci o tome će se razgovarati.

Svi očekujemo da će ovo biti jako veliki udar na naše gospodarstvo. Sukladno tim saznanjima, a uzimajući u obzir i da je nepoznanica koliko će to trajati u zdravstvenom, a onda i gospodarskom pogledu, mi ćemo određene mjere prilagođavati i uvoditi nove, rekao je Marić.

>>>Riječ ‘recesija’ nije primjerena za opis situacije, njemački BDP mogao bi pasti do 20%: Ifo

Ministar financija je istaknuo i kako će novi izvor likvidnosti za mikro poduzetnike biti krediti HAMAG BICRO-a do 25 tisuća eura, za male, srednje i velike tu je HBOR samostalno, ali i u kombinaciji s komercijalnim bankama odnosno radi se i na shemi da banke prolongiraju, uvedu moratorij na otplate određenih kreditnih obveze i poduzetnicima i građanima.

>>>Beskamatni i ‘COVID-19 zajmovi’ u usvojenom paketu mjera za pomoć gospodarstvu: Vlada

Uz reprogram obveza, radimo i na kreditnim linijama za likvidnost, rekao je Marić, dodajući kako je ideja i da se pokuša dobiti što više EU sredstava i europskih shema, kako bi sredstva HBOR-a i banaka bila što povoljnija.