PolitikaPreporučeno

Marić: od 1. rujna ‘horizontalno’ povećanje osnovice plaće za državne i javne službe – Hina

Vlada će osigurati novac za već ranije dogovorenu povišicu osnovice plaće za državne i javne službe od dva posto od 1. rujna, rekao je u srijedu za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te naglasio da Vlada prema državnim i javnim službenicima ima horizontalan pristup, bez izdvajanja i davanja posebne važnosti bilo kojemu sektoru.

Marić je prema izvještaju posebno naglasio da je navedena ravnopravnost “ključni Vladin stav”. “Uz dužno poštovanje prema njima, ne može se izdvajati zaposlene u zdravstvu i obrazovanju od ostalih službi”, rekao je i dodao da Vlada “ne može nikoga zanemariti”.

>>>Marić prepoznao utjecaj fiskalne politike na standard građana: smjernice

Ministar je za Hinu naveo da novac za povišice još nije osiguran u većini ministarstava te kako je nužno prepoznati ograničenja.

“Nitko od nas u Vladi i Vlada kako kolektiv nije protiv da plaće budu puno veće i u privatnom i u javnom sektoru, ali postoje određena ograničenja, prije svega proračunska, koja treba izbalansirati da biste imali najbolji rezultat”, rekao je i dodao da ministarstvo traži uštede kroz koje će ispoštovati dogovor sa sindikatima.

>>>Zdravko Marić o rasterećenju, ‘reperkusijama’

“S punom odgovornošću kažem da ćemo mi to ispoštovati, u smislu dodatnih dva posto osnovice plaće za sve”, prisegnuo je ministar.