Biznis i ekonomijaPreporučeno

Marić: ‘u stvarnim brojkama’ povišice će proračun koštati između 1,1 i 1,2 milijarde kuna

Zdravko Marić
Zdravko Marić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da je Vlada svojom konzistentnom politikom povećanja plaća u javnom i državnom sektoru osnovice povećala za 11.5 posto od početka mandata u 2017. godini te da će one s danas najavljenom povišicom iduće godine biti ukupno veće za oko 18.3 posto.

Premijer Andrej Plenković je prilikom podnošenja Godišnjeg izvješća o radu Vlade u Hrvatskom saboru najavio da će Vlada u idućoj godini ponuditi povećanje plaća za 6.12% svim državnim i javnim službenicima kroz tri vala od 2 posto.

>>>Nužne su strukturne reforme koje će prepoloviti broj zaposlenih u javnom sektoru: Žonja

Marić je rekao da se povišice mogu očekivati “početkom, sredinom ili u drugom dijelu godine”. Ministar je dodao da će se detalji dogovoriti sa sindikatima i da, “kad sve to prenesete u stvarne brojke”, povećanje plaća proračun na godišnjoj razini košta između 1.1 i 1.2 milijarde kuna.

video HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Vlada je danas najavila da će zbog povećanja plaća odgoditi smanjenje PDV-a za jedan postotni bod s prvim siječnjem što bi prema procjeni ministra državnoj riznici trebalo ostaviti između 1.7 i 1.8 milijardi kuna.

Marić je rekao da će pomicanje granice osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna s početkom iduće godine zahvatiti oko 75 do 80 tisuća radnika i lokalnoj samoupravi uskratiti oko pola milijarde kuna zbog čega će Vlada poduzeti kompenzacijske mjere. Napomenuo je pritom da se trenutno 1,7 milijuna građana, s obzirom na dohodak, ne nalazi u poreznim škarama, izvještava Hina.

Ministar je ponovio predanost Vlade uravnoteženom proračunu.