PolitikaPreporučeno

Maročko: Kijev je očito napravio pogreške u kalkulacijama

Ukrajinsko zapovjedništvo je namjerno podcijenilo gubitke ljudstva tijekom ofenzive u zoni specijalne vojne operacije, rekao je u petak Andrej Maročko, umirovljeni potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

“Ukrajinsko zapovjedništvo je očito napravilo pogreške u kalkulacijama tijekom planiranja protuofenzive, projicirani gubici ne odgovaraju zbilji. Brojke su očito podcijenjene, sudeći prema načinu na koji se trenutno provodi naknada gubitaka, možemo zaključiti da je ona uglavnom kaotična i više nalik krpanju rupa nego planiranom nadoknađivanju,” rekao je pozivajući se na vojne obavještajce.

Maročko je prije za rusku državnu agenciju TASS rekao da ukrajinske jedinice nakon pokušaja protuofenzive izgubile početne pozicije uslijed ruskog protuudara.

Strateški muk, jednostrane (dez)informacije

Iako većina medija drži da je dugoočekivana “proljetna” protuofenziva Ukrajine u povojima, Kijev tvrdi da ona još nije započela i da su aktualne operacije “propitivanje” čvrstine ruskih obrambenih linija.

Ukrajina protuudar provodi uz medijski muk i u posljednjih pet dana nudi tek šture natuknice o bojišnici, uključujući tvrdnju da je postignut uspjeh u okolici grada Bahmuta gdje se odigrala jedna od najkrvavijih urbanih bitki u povijesti ratovanja.

Bahmut je u ruke ruskih plaćenika pao 23. svibnja.

Rusija je istovremeno neuobičajeno informativna i detaljna u svojim izvješćima iz teatra. “Propitivanje” je prema navodima ministarstva obrane pogubno za ukrajinske snage koje su prema riječima ministra Sergeja Šojge u tri dana borbenih operaciji izgubile do 3.715 ratnika, 52 tenka i 207 oklopnih borbenih vozila, 134 kamiona, 48 poljskih topova, kao i pet zrakoplova, dva helikoptera i 53 drona.

Pojedini zapisi na društvenim mrežama naizgled potvrđuju dio tvrdnji.

Gubitak Leoparda

Zapovjednik ruske borbene grupe Zaporožje general-pukovnik Aleksandar Romančuk u četvrtak je rekao da su Ukrajinci na području oblasti izgubili tri tenka Leopard 2, vrijedna oko pola milijarde dolara.

Najmanje jedan videozapis ruskog ministarstva prema rastućem konsenzusu potvrđuje uništenje jednog Leoparda 2.

U muku Kijeva u četvrtak je glasno odjeknuo i izvještaj CNN-a. Dvojica visokopozicioniranih dužnosnika za američki su medij gubitke Ukrajinaca u mehanizaciji i osoblju karakterizirali kao “značajne”.

Oba dužnosnika drže da probne kušnje neće utjecati na protuofenzivu u cjelini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Maročko: Kijev je očito napravio pogreške u kalkulacijama 09/06/2023 […]

Comments are closed.