Biznis i ekonomijaPreporučeno

Masovne evakuacije platformi, povijesno smanjenje proizvodnje nafte zbog moćnog uragana Ida

Foto: NBC News/YouTube

Američke naftne i plinske kompanije na putu sve snažnijeg uragana Ida u petak su smanjile proizvodnju nafte za više od 1.6 milijuna barela, više nego tijekom odmjeravanja s razarajućom Katrinom koja je u 2005. godini uzela najmanje 1,800 života i izazvala štetu od 125 milijardi dolara.

Ida je u petak iz snažne oluje prerasla u ciklon s naletima vjetra do 130 km/h i naciljala Kubu. Američki Nacionalni centar za uragane (National Hurricane Center, NHC) kaže da bi ona mogla postati “izuzetno opasan i velik uragan” s vjetrom koji bi mogao izazvati “katastrofalnu štetu” na američkim obalama Meksičkog zaljeva.

>>>Cijene nafte sugeriraju generalni optimizam

Royal Dutch Shell Plc, najveći proizvođač nafte u Zaljevu, u petak je obustavio proizvodnju na sedam priobalnih platformi i dvije rafinerije na obali. BP je zaustavio rad dviju platformi. Obje kompanije su započele evakuaciju radnika na moru.

Chevron Corp. je istovremeno priopćio da zatvara proizvodnju na svojih šest platformi u Zaljevu i evakuira sve radnike. BHP i Equinor također povlače djelatnike iz objekata na moru.

Regulatori procjenjuju da su kompanije proizvodnju nafte smanjile za 59%, a prirodnog plina za 49%. Ukupno je evakuirano 90 objekata na moru, s puta Ide maknulo se 11 brodova za bušenje.

>>>Klimatski ciljevi Europske unije imaju ‘duboke geopolitičke posljedice’ | think-tanks

“Ovo bi u smislu intenziteta moglo biti usporedivo s uraganima Laura i Harvey,” rekao je Joe Bastardi, glavni prognostičar Weatherbell Analyticsa referirajući se na dva uragana s vjetrovima od najmanje 209 km/h. “U najgorem slučaju to bi moglo ići čak do kategorije 5.,” dodao je prema citatu Reutersa.

Katrina je u 2005. proizvođače prisilila na smanjenje proizvodnje nafte za 1.53 milijuna barela dnevno. Sanacija štete i ponovno pokretanje proizvodnje potrajali su tjednima. Na obalama Meksičkog zaljeva počiva 45% američkog rafinerijskog kapaciteta.

>>>Tržište nafte ‘liže rane’ nakon paklene 2020.

Cijene nafte u petak su skočile za gotovo 2% i zabilježile najveći tjedni porast u posljednjih godinu i kusur dana.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Masovne evakuacije platformi, povijesno smanjenje proizvodnje nafte zbog moćnog … 28/08/2021 […]

Comments are closed.