PreporučenoTech

Masovne zaraze – smrt procijepljenih i docijepljenih Australaca

mRNK cjepivo Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNTecha; Foto: Pixabay

Australske zdravstvene vlasti javljaju o rekordnom broju hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19.

Na bolničkom se liječenju u ponedjeljak nalazilo 5,450 ljudi u poredbi s prijašnjim rekordom od 5,390 osoba zabilježenim u siječnju.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Porastao je i dnevni broj smrtnih slučajeva, u subotu je prvi put registrirano više od 100 preminulih.

Epidemiološka situacija ubrzano propada od kraja lipnja te je u korelaciji sa širenjem BA.4 i BA.5 podinačica omikron soja koronavirusa.

Masovne probojne zaraze

Vlasti javljaju o masivnom proboju koronavirusa i masovnim zarazama u procijepljenim i docijepljenim domovima za starije i nemoćne koji su također suočeni s manjkom osoblja.

Ministar obrane Richard Marles u takvim je okolnostima najavio da će podrška vojnog osoblja ugroženim institucijama biti produljena do kraja rujna.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

“To je ekstremna mjera koju je opravdano tako zvati,” izjavio je ministar za ABC televiziju prema citatu Reutersa. “S obzirom na broj epidemija koji trenutačno imamo, to je prava stvar za napraviti.”

Novu zdravstvenu krizu generalno pospješuje broj procijepljenih i docijepljenih zdravstvenih djelatnika koji su uslijed probojnih zaraza također bolesni ili u samoizolaciji.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Porazna situacija u Australiji zrcali aktualni scenarij na Novom Zelandu. Obje su nacije povele široke kampanje procjepljivanja i uvjetovanja života i rada cijepljenjem.

>>>Masovne zaraze – smrt procijepljenih i docijepljenih Novozelanđana

Australija slovi kao jedna od najprocijepljenijih zemalja svijeta, dvije doze primilo je oko 95% populacije starije od 16 godina, docijepljeno je oko 71% osoba u toj kategoriji.

Kontekst

Aktualni val koronavirusa potaknut je izrazito prijemčivom BA.5 podinačicom omikron soja koji je od neovisnih znanstvenika naširoko prepoznat kao benigniji od drugih značajnih varijanti, a osobito u poredbi sa zlokobnom deltom koja je izazvala veliki jad i tugu u mnogim dijelovima svijeta.

Omikron je, u širokom znanstvenom konsenzusu, pobjegao od aktualne linije cjepiva kroz dobrohotne ali široke i značajne mutacije koje su se izgledno odigrale u Južnoj Africi.

>>>Šokirajte se neznanstvenom fantastikom iza odluke američkih regulatora da cijepe najmlađe

Činjenicu da cjepiva dizajnirana za deltu i prijašnje varijante od značaja nisu učinkovita protiv omikrona prepoznaju i vodeći proizvođači cjepiva čiji su prilagođeni proizvodi trenutačno u postupku provjere regulatora uz najave i procjene da će na tržištu biti dostupni s rujnom.

Unatoč navedenom, pojedine, reklo bi se krajnje neodgovorne zdravstvene vlasti, uključujući hrvatske, nastavljaju s kampanjama cijepljenja neučinkovitim cjepivima i ugrožavanjem javnog zdravlja.

>>>Kruuumpiiiiraaa, kuruuuuze, cjeeeepiva!

Velika većina regulatora preporučuje najmanje tri mjeseca odmaka između primanja dviju doza ili boostera, pa je kolateralna šteta za osobe koje zbog neupućenosti ili neodgovornih poziva sada posežu za docjepljivanjem višestruka.

Umjesto snaženja, kompromitacija imuniteta – morala i razuma

Kako bilo, porazna situacija s kojom se suočavaju Novi Zeland i Australija izravna je posljedica neznanstvenog i neodgovornog odgovora na zdravstvenu ugrozu.

Podsjetimo, stoga, još jednom na mainstream upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske agencije za lijekove (EMA) čiji su dužnosnici i službenici izravno podcrtali da strategija postojanog docjepljivanja u ubrzanom ritmu nije ni zdrava niti održiva.

>>>Vlasti nude ‘oslobađanje’ docijepljene djece od samoizolacije | covid ćudoređe

“Strategija cijepljenja koja se temelji na ponovljenim dozama izvornog sastava cjepiva vjerojatno neće biti prikladna ili održiva,” navela je  u siječnju Tehnička savjetodavna skupina WHO-a za sastav cjepiva protiv COVID-19 (TAG-Co-VAC).

Istovjetno je upozorenje tada odaslao i EMA sa sjedištem u Amsterdamu.

>>>Ameri pitaju zašto boostani pojedinci trpe više probojnih zaraza? Grabancijaš i znanost odgovaraju

Prvo, “ako ćemo imati strategiju davanja ‘boostera’ svaka četiri mjeseca, završit ćemo s potencijalnim problemima u imunološkim odgovorima,” upozorio je Marco Cavaleri, voditelj strategije za cjepiva EMA-e, čiji se scenarij ovih dana materijalizira u Australiji i na Novom Zelandu. “I drugo, dakako da postoji rizik od umora u populaciji zbog postojane administracije ‘boostera’”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] sustava učestalim docjepljivanjem čije se prve posljedice naziru u visokoprocijepljenim nacijama poput Australije ili Novog […]

Comments are closed.