PreporučenoTech

Masovne zaraze – smrt procijepljenih i docijepljenih Novozelanđana

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i novozelandska premijerka Jacinda Ardern; Foto: Dati Bendo/EC

Novi Zeland, jedna od najprocijepljenijih nacija svijeta, bilježi rekordni broj umrlih od bolesti COVID-19 u dosadašnjem tijeku pandemije.

Tamošnje je ministarstvo zdravstva u petak izvijestilo o smrti 151 osobe kroz sedam dana zaključno sa 16. srpnja u poredbi s prijašnjim rekordom od 115 umrlih zabilježenom u ožujku.

>>>Znanstvena elita protiv treće doze cjepiva za opću populaciju | COVID-19

U posljednja 24 sata od covida je umrlo 26 ljudi, redom starijih od 60 godina.

Reuters u interaktivnoj grafici čije je osvježavanje zaključeno 15. srpnja nudi niz uvida u epidemiološku situaciju na Novom Zelandu čije su vlasti znamenite po uvjetovanju života i rada cijepljenjem, odnosno po izrazito uspješnoj kampanji cijepljenja, procjepljivanja i docjepljivanja.

>>>‘Cijepljeni antivakser’ podijelio novozelandsku kaznu za netestiranje, izazvao nevjericu | COVID-19

Grafika tako bilježi da su vlasti administrirale 11,275,493 doze, što je dovoljno za procjepljivanje oko 114.7 posto populacije od 5.1 milijun ljudi.

>>>U Hrvatskoj 166621 zaraza procijepljenih | HZJZ/N1

Aktualni podaci ministarstva zdravstva navode da je s 22. srpnja procijepljeno 95% populacije starije od 12 godina i 29% djece u dobi od 5 do 11 godina.

Unatoč navedenom, u posljednjih je sedam dana otkriveno 64,780 aktivnih slučajeva, uz napomenu vlasti da je njihov broj izgledno mnogo veći jer ljudi zaziru od prijavljivanja bolesti (Reuters).

Kontekst

Aktualni val koronavirusa potaknut je izrazito prijemčivom BA.5 podinačicom omikron soja koji je od neovisnih znanstvenika naširoko prepoznat kao benigniji od drugih značajnih varijanti, a osobito u poredbi sa zlokobnom deltom koja je izazvala veliki jad i tugu u mnogim dijelovima svijeta.

Omikron je, u širokom znanstvenom konsenzusu, pobjegao od aktualne linije cjepiva kroz dobrohotne ali široke i značajne mutacije koje su se izgledno odigrale u Južnoj Africi.

>>>Šokirajte se neznanstvenom fantastikom iza odluke američkih regulatora da cijepe najmlađe

Činjenicu da cjepiva dizajnirana za deltu i prijašnje varijante od značaja nisu učinkovita protiv omikrona prepoznaju i vodeći proizvođači cjepiva čiji su prilagođeni proizvodi trenutačno u postupku provjere regulatora uz najave i procjene da će na tržištu biti dostupni s rujnom.

Unatoč navedenom, pojedine, reklo bi se krajnje neodgovorne zdravstvene vlasti, uključujući hrvatske, nastavljaju s kampanjama cijepljenje neučinkovitim cjepivima i ugrožavanjem javnog zdravlja.

>>>Kruuumpiiiiraaa, kuruuuuze, cjeeeepiva!

Velika većina regulatora preporučuje najmanje tri mjeseca odmaka između primanja dviju doza ili boostera, pa je kolateralna šteta za osobe koje zbog neupućenosti ili neodgovornih poziva sada posežu za docjepljivanjem višestruka.

Umjesto snaženja, kompromitacija imuniteta – morala i razuma

Kako bilo, porazna situacija s kojom se suočava Novi Zeland izravna je posljedica neznanstvenog i neodgovornog odgovora na zdravstvenu ugrozu.

Podsjetimo, stoga, još jednom na mainstream upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske agencije za lijekove (EMA) čiji su dužnosnici i službenici jasno i glasno signalizirali da strategija postojanog docjepljivanja u ubrzanom ritmu nije ni zdrava niti održiva.

>>>Vlasti nude ‘oslobađanje’ docijepljene djece od samoizolacije | covid ćudoređe

“Strategija cijepljenja koja se temelji na ponovljenim dozama izvornog sastava cjepiva vjerojatno neće biti prikladna ili održiva,” navela je  u siječnju Tehnička savjetodavna skupina WHO-a za sastav cjepiva protiv COVID-19 (TAG-Co-VAC).

Istovjetno je upozorenje tada odaslao i EMA sa sjedištem u Amsterdamu.

>>>Ameri pitaju zašto boostani pojedinci trpe više probojnih zaraza? Grabancijaš i znanost odgovaraju

Prvo, “ako ćemo imati strategiju davanja ‘boostera’ svaka četiri mjeseca, završit ćemo s potencijalnim problemima u imunološkim odgovorima,” upozorio je Marco Cavaleri, voditelj strategije za cjepiva EMA-e, čiji se scenarij ovih dana materijalizira na Novom Zelandu. “I drugo, dakako da postoji rizik od umora u populaciji zbog postojane administracije ‘boostera'”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Masovne zaraze – smrt procijepljenih i docijepljenih Novozelanđana […]

  2. […] Američke administracija za hranu i lijekove (FDA) prošlog je mjeseca od proizvođača cjepiva zatražila da osmisle proizvode koji ciljaju spomenute varijante iako je njihova jesenska primjena neizvjesna uslijed masovnih probojnih zaraza i remećenja imunološkog sustava učestalim docjepljivanjem čije se prve posljedice naziru u visokoprocijepljenim nacijama poput Australije ili Novog Zelanda. […]

Comments are closed.