PolitikaPreporučeno

Masovne zaraze turista na Zrću – déjà-vu u poricanju | COVID-19

Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival “Austrija goes Zrce” bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.

>>>Jedna smrt i 188 zaraza – déjà-vu u trendovima: COVID-19 | 29. srpnja | detalji

“Realno, destinacija Novalja je covid sigurna, destinaciju čuvamo masovnim testiranjem i više argumenata potvrđuje da su te medijske objave neistinite”, rekao je načelnik novaljskog stožera Ivan Peranić i dodao da u karanteni imaju 12 covid pozitivnih osoba, od kojih nitko nije iz Austrije, već su iz Italije, Luksemburga i Švicarske.

Austrijska izvještajna agencija

Peranić je izjavio Hini kako su mediji objavili da su navodno neki zdravstveni uredi nekoliko austrijskih saveznih pokrajina 94 slučaja zaraze doveli u vezu s Novaljom, posebno s festivalom “Austria goes Zrce” koji se od 17. do 24. srpnja održavao na plaži Zrće.

Oštro je opovrgnuo napise da je na festivalu bilo 19.000 austrijskih turista i da je bilo masovne zaraze među njima.

>>>Počelo je, Austrija javlja o masovnim zarazama na Zrću

Istaknuo je da je u tjedan dana, od 17. do 24. srpnja, bilo obavljeno 12.151 testiranje, neke osobe su se testirale i više puta, a otkriveno je 16 pozitivnih na koronavirus, ali nitko od njih nije bio iz Austrije.

Izvor informacija koje osporava načelnik je nacionalna Austrijska tiskovna agencija (APA) koja je tamošnji pandan Hine te slovi kao pouzdan i profesionalan izvor s kvalitetnim uredničkim i novinarskim smjernicama.

Na vrhuncu festivala 3800 turista iz Austrije

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Ščiran Rizner iznijela je podatak da je u tom tjednu festivala maksimalni dnevni broj austrijskih turista bio 3800, odnosno ukupno kroz tjedan do 5000.

“Na vrhuncu festivala 22. srpnja bilo je 3800 turista iz Austrije”, rekla je Ščiran Rizner i pozvala se na eVisitor informacijski sustav za prijavu i odjavu turista te iznijela procjenu da je od svih njih na festivalu bilo do 2500 austrijskih državljana.

Navela je kako je sada u Novalji u komercijalnom smještaju nešto malo više od 20.000 turista, najviše iz Njemačke i Slovenije, dalje redom iz Poljske, Hrvatske, Češke, Italije i tek onda Austrije iz koje je u Novalji sada točno 1267 turista.

>>>Zagrepčani oboljeli na odmoru, partijanju u Makarskoj, Vodicama i na Pagu: COVID-19/10. kolovoz

“Mi smo se maksimalno potrudili da sezona prođe epidemiološki dobro, imamo šest punktova za svakodnevno testiranje, a bez covid potvrda nema ulazaka u klubove. To znači da u klubove na Zrću mogu ući samo osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid ili imaju negativan test na covid”, rekla je Ščiran Rizner.

Naglasila je kako su sve to poduzeli da bi bili sigurna destinacija, da se za sada sve dobro odvija te žele da tako sezona i završi, pri čemu je Novalja po broju turista sada gotovo 100 posto na brojkama iz predpandemijske sezone 2019. godine.

Déjà-vu

Grabancijaš čitatelje podsjeća da smo lani u kontekstu Novalje, Zrća i pojedinih drugih turističkih odredišta svjedočili gotovo istovjetnoj javnoj raspravi. Naše su civilne i zdravstvene vlasti tada također inzistirale da su strana medijska izvješća netočna i poricali informacije o zarazama turista na Jadranu.

>>>Epidemiolog Puntarić navodno opušten ko partijaneri koji se navodno nisu zarazili na Zrću

Nacionalni Stožer civilne zaštite u dnevnim je izvješćima koja prenose strani mediji i koja se upisuju u europski sustav za nadzor epidemije TESSy lani izostavio na tisuće zaraza.

>>>Stožer ECDC-u dostavlja često netočne podatke iz glavnog dnevnog izvješća

Dnevni rekord u netočnom i netransparentnom informiranju javnosti na našim je stranicama zabilježen 26. listopada 2020. kad je u jednom danu propušteno najmanje 521 zaraza.

Renomirani Wall Street Journal u rujnu je izvješća o zarazama turista na Jadranu rezimirao tvrdnjom da je “mala Hrvatska okužila cijelu Europu.”

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Grabancijaš je u dosadašnjem tijeku epidemije na malenom i nasumičnom uzorku transparentno zabilježio najmanje 9,000 zaraza o kojima je Stožer propustio izvijestiti javnost. Stožer dnevne propuste u izvještavanju drugi dan ne ispravlja.  

>>>‘Sigurna Hrvatska’ potpuno otvorena američkim turistima o čijem ulasku u EU ‘nitko niti ne pomišlja’

Hrvatska je zahvaljujući strategiji poricanja i ignoriranja zbilje najesen i ususret Božiću 2020. godine za održavanje turističke sezone platila visoku, previsoku cijenu, pa smo u studenom svjedočili dnevnom broju umrlih od bolesti COVID-19 koji je dosezao do poraznih, grozomornih 78.

Ne ponovilo se.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Masovne zaraze turista na Zrću – déjà-vu u izjavama | COVID-19 29/07/2021 […]

  2. […] Masovne zaraze turista na Zrću – déjà-vu u izjavama | COVID-19 29/07/2021 […]

Comments are closed.