Biznis i ekonomija

Mastercard suočen sa 18.5 milijardi dolara ‘teškom’ udružnom tužbom u Britaniji

Foto: Alina Kuptsova

Vrhovni sud Velike Britanije u petak je dao zeleno svijetlo za udružnu tužbu protiv Mastercarda zbog navodnog preplaćivanja naknada za 46 milijuna ljudi u razdoblju od 15 godina.

Odluka suda odbacuju žalbu Mastercarda i postavlja scenu za prvi sudski okršaj unutar novih zakonskih okvira koji će poslužiti kao standard za buduće prijepore.

>>>Par detalja o novoj direktivi, paneuropskim udružnim tužbama

Velik i složen slučaj, pokrenut nakon što je Mastercard u 2007. godini izgubio spor s Europskom komisijom oko modela naplaćivanja naknada, mogao bi svakom oštećenom odraslom Britancu donijeti obeštećenje u iznosu od 300 funti (oko 2.450 kuna).

“Mastercard je namećući prekomjerne troškove transakcija karticama tijekom duljeg razdoblja na način za koji je morao znati da će nametnuti nevidljivi porez potrošačima u Velikoj Britaniji bio postojan kršitelj zakona o (tržišnom) natjecanju,” rekao je Walter Merricks, koji vodi skupnu tužbu. “Sve što smo svi mi kupili od 1992. do 2008. godine bilo je skuplje nego što je trebalo biti,” dodao je prema citatu Reutersa.

Mastercard je rekao da se iz temelja ne slaže s tražbinama koje predvode američki “pogodi i nadaj se” uspjehu odvjetnici.

>>>Daimler će oštećenima u Americi platiti 1.5 milijardi dolara: skandal s dizelom

“Mastercard će tražiti od Žalbenog suda za zaštitu tržišnog natjecanja (koji će nadgledati slučaj) da spriječi ozbiljni rizik da novi režim kolektivne akcije krene pogrešnim putem sa slučajem koji je u osnovi manjkav,” izjavili su iz kompanije.