FunPreporučeno

‘Mecenarstvo, pokroviteljstvo’ i renesansa Hrvatskog glazbenog zavoda

Foto: HGZ

Hrvatski glazbeni zavod (HGZ), jedna od najstarijih kulturnih ustanova u RH, u proteklih je godinu dana pod novim vodstvom izašla iz financijske krize, realizirala djelomičnu obnovu zgrade i ostvarila značajne programske pomake, a nakon književnosti i kazališta, HGZ u 2020. najavljuje skok i u film.

“Prije nešto više od godine dana HGZ je bio spominjan u vrlo negativnom kontekstu, financijska je situacija bila jako loša, te se čak spominjalo da bi se zgrada ove institucije prodala za hotel”, rekla je na konferenciji za novinare u četvrtak predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Kako se to ne bi dogodilo, u studenome 2018. izabrano je novo ravnateljstvo, naglasila je Matanovac Vučković, koja je preuzevši funkciju najavila da će nastojati od HGZ-a napraviti moderan, samoodrživ kulturni centar.

>>>Likovna 2019.: od Caldera preko Rodčenka do Picassa

“U tome smo smjeru već krenuli i dosta toga ostvarili te su učinjeni brojni napori kako bi se obnovio HGZ i njegova uloga, a s obzirom na zatečenu lošu financijsku situaciju zbog koje je Zavodu prijetila blokada i stečaj, novo ravnateljstvo okrenulo se tradiciji mecenarstva i pokroviteljstva”, rekla je.

U travnju 2019. organiziran je donatorski koncert uz, kako je istaknula, odličan odaziv, pa su tako značajna financijska sredstva dali Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, dok je velik dio financija prikupljen i od tvrtki-sponzora te pojedinačnih privatnih donatora. Najveći je privatni donator Boran Lončarić, vlasnik softverske tvrtke GDi.

“S obzirom na zatečenu lošu financijsku situaciju zbog koje je Zavodu prijetila blokada i stečaj, novo ravnateljstvo okrenulo se tradiciji mecenarstva i pokroviteljstva.”

Romana Matanovac Vučković

Zahvaljujući tome, HGZ je u proteklih godinu dana uložio 1,4 milijuna kuna u obnovu zgrade – u prvome redu velike i male dvorane. Obnovljeni su i svi prozori, koji sada imaju izo stakla, te svi podovi, svečano stubište i sanitarni čvorovi.

Fokus na mladima i otvaranje prema drugim umjetnostima

Osim infrastrukture, HGZ je u proteklih godinu dana obnovio i produkciju, usmjerivši se, kako je naglasila Matanovac Vučković, na najvažniju ulogu te institucije – promicanje mladih i razvoj publike. Uz već pokrenut projekt “Mali glazbenjak”, posvećen upoznavanju osnovnoškolske djece s djelovanjem Zavoda, poviješću glazbe i instrumentima, u veljači 2020. počinje novi projekt vrtićkih radionica.

>>>Retrospektiva intenzivne, jubilejima krcate kazališne 2019.

“Posebnu smo pažnju posvetili budućim profesionalcima, a sadašnjim studentima Muzičke akademije, pa smo tako preuzeli ciklus ‘Virtuoso’, koji u cijelosti organizira, financira i producira HGZ. Također smo suorganizator i koproducent natjecanja najboljih hrvatskih mladih umjetnika studenata ‘Darko Lukić’ putem kojega Zavod promovira izvrsnost”, dodala je Matanovac Vučković.

Program HGZ-a obuhvatio je u proteklih godinu dana i niz koncerata, realiziranih u vlastitoj produkciji ili koprodukciji, a namijenjenih širokoj publici. Posebnu suradnju HGZ ima s Omiš Guitar Festom (OGF), čiji će pobjednik Yuki Saito u petak 24. siječnja nastupiti u HGZ-u.

U 2019. HGZ je načinio veliku prekretnicu te se proširio i izvan svojega tradicionalnog dosega, pa je uz programe klasične glazbe u zgradu u Gundulićevoj na velika vrata uveo i književnost.

“Veselje mi je najaviti da će sljedeće sezone i Zagreb Film Festival biti održan upravo ovdje u HGZ-u.”

Romana Matanovac Vučković

>>>Pronalazak ispunjenja i sreće fokus književne 2019.: retrospektiva

U rujnu 2019. u HGZ-u je prvi put održan Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, iz kojega je proizašla strateška suradnja koja je na pozornicu velike dvorane dovela i kazalište: monodramu “Miroslav Krleža u HGZ-u”, produkciju Frakture praizvedenu na FSK-u 2019.

Od 2020. HGZ otvara vrata filmskoj umjetnosti

Nakon književnosti i kazališta, HGZ korača i u područje audio-vizualne djelatnosti, odnosno, filma, istaknula je Matanovac Vučković. “Veselje mi je najaviti da će sljedeće sezone i Zagreb Film Festival biti održan upravo ovdje u HGZ-u”, najavila je. Kako je rekla, već je počeo proces opremanja i prilagodbe obiju dvorana HGZ-a potrebnom tehničkom opremom.

>>>Gubitak Europe i prvaci hrvatskog box officea u retrospektivi filmske 2019.

“Godina dana je za nama, naši su planovi veliki, oni se tiču kako produkcije tako i proizvodnje programa, uz posebno posvećenje mladima i razvoju publike prvenstveno u području glazbe ali i širenjem u druge umjetnosti, s posebnim naglaskom na proizvodnju hrvatskih umjetnika i autora”, kazala je Matanovac Vučković.

Konferencijom za medije na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti u prvih godinu dana novoga ravnateljstva željelo se pokazati kako će HGZ ulagati novac svojih sponzora i donatora, te da je Zavod “dobro mjesto za kulturne investicije”, poručila je.

“Nadam se da ćemo za sedam godina, kada HGZ slavi 200. rođendan, imati ako ne dovršenu obnovu, onda barem da ćemo biti u nekoj fazi obnove cijele zgrade”, zaključila je.