PolitikaPreporučeno

Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji kod 28 osoba potvrđena zaraza koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite, a zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc upozorio je na značajan rast broja mlađih hospitaliziranih osoba s teškim kliničkim slikama.

“U Općoj bolnici Zadar značajno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike”, istaknuo je zamjenik ravnatelja bolnice Edi Karuc.

Oprečne izjave

Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih, kazao je, dvadeset posto je mlađih od 50 godina. “Najviše je bolesnika rođenih između 1950. i 1960. godine, a na respiratoru su pacijenti srednje životne dobi. Zasad je situacija još uvijek dobra, iako nam je u zadnjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na covid odjelima i bolesnika na respiratoru”, dodao je.

>>>Zadarska bolnica dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom | COVID-19

Ističe da su simptomi hospitaliziranih teški, a odraz su upalnih procesa s visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove. Kod pacijenata se javljaju  gubitak apetita, opća slabost, suhi kašlj i na kraju otežano disanje, naveo je dr. Karuc.

Izjave zamjenika ravnatelja u opreci je s izjavom voditelja Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije Alana Medića koji je prije dva dana također primijetio da obolijevaju mlađe dobne skupine, ali je simptome opisao kao “vrlo blage”.

New York Times je pak objavio “ohrabrujuću vijest” i gledišta nekolicine stručnjaka koji drže da iako zarazniji delta soj koronavirusa nije i ozbiljniji od prijašnjih mutacija od značaja.

Hospitalizirano 17 pacijenata

Među novooboljelima 17 je u Zadru, troje u Bibinjama, dvoje u u Poličniku te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Pašmanu, Sukošanu i Sv. Filipu i Jakovu, a jedna je osoba državljanin Danske i izolaciju provodi na području Zadarske županije.

Testirano je 166 uzoraka, od bolesti se oporavilo 17 osoba, a na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 17 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

>>>Zadar: u ožujku najviše novooboljelih među djecom, mlađim osobama između 31 i 40

Pod aktivnim su nadzorom 5 624 stanovnika, a policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

Županijski Stožer Civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje postojećih epidemioloških mjera do 31. srpnja, a to znači da ostaje zabrana održavanja svih vrsta koncerata s glazbom uživo te sličnih događanja na otvorenom gdje nije moguće provesti kontrolu posjetitelja.

Grabancijaš/Hina

Comments (6)

  1. […] Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj župani… 16/07/2021 […]

  2. […] Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj župani… 16/07/2021 […]

  3. […] >>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji […]

  4. […] >>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji […]

  5. […] >>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji […]

  6. […] >>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji […]

Comments are closed.