Biznis i ekonomijaPreporučeno

Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u Nizozemskoj

Foto: James Melville/Twitter

Nizozemsku u posljednjih desetak dana tresu sve snažniji prosvjedi poljoprivrednika uvjetovani europskim politikama i “Zakonom o klimi” koji je u travnju 2021. godine iscrtala Europska komisija.

>>>Ursula von der Leyen: postizanje klimatske neutralnosti od danas je zakonska obveza

Iako su prosvjedne akcije naširoko popraćene u objavama na društvenim mrežama mediji iz glavne struju naizgled ih totalno ignoriraju, što samo potpiruje gnjev u Nizozemskoj, susjednoj Njemačkoj i drugdje.

Sky News Australia u nedjelju je u nekoliko rečenica prekinuo šutnju i izvijestio da su u tijeku apsolutno masivni prosvjedi.

>>>Velika seljačka buna u Nizozemskoj, vojska razmješta oklopna vozila | VIDEO – UPDATE

“Masivni masivni prosvjedi, oni blokiraju autoceste, oni blokiraju promet – vidio sam ih čak kako bacaju gnojivo na zgrade vlade,” posvjedočio je voditelj Sky Newsa, James Morrow.

Glavni povod za pobunu seljaka dio je “Zakona o klimi” koji uvjetuje emisije dušikovog oksida i amonijaka. Nizozemska vlada kaže da cilj koji je zacrtala Komisija ne može postići bez zatvaranja stočarskih i drugih farmi i od poljoprivrednika traži da uz naknade odustanu od svog načina života.

>>>Nizozemski farmeri kupili tenk za blokadu distributivnih centara! | VIDEO

“U pojedinim slučajevima mi ćemo od poljoprivrednika morati zatražiti da prestanu s radom. Okoliš ne može podnijeti toliko farmi,” rekao je za Irish Farmers Journal nizozemski ministar poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Henk Staghouwer.

Njegove je riječi za isti izvor ponovio glasnogovornik vlade u Hagu.

“Moramo biti iskreni. Bit će poljoprivrednika koji će morati odustati. U konačnici nećemo imati izbora, vlada i poljoprivrednici, nego krenuti iznova.”

>>>Lindner: Njemačka će odbiti europski plan o ukidanju motora s unutarnjim izgaranjem

Grabancijaš na temelju dostupnih informacija i izvještaja procjenjuje da je u dosadašnjim prosvjedima sudjelovalo oko 30,000 poljoprivrednika čiji lideri najavljuju eskalaciju pobune i velika okupljanja u ponedjeljak.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u N… 03/07/2022 […]

  2. […] Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u N… 04/07/2022 […]

  3. […] >>>Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u Nizozemskoj […]

  4. Absolutely composed articles, Really enjoyed studying.

  5. […] Donekle zagonetno, europski mediji iz glavne struje, unatoč tlapnjama uvijek pristranog i nikad profesionalnog Faktografa, naširoko ignoriraju pobunu, iako je ona izrazito vruća tema na društvenim mrežama. Hrvatski su mediji prosvjede započeli bilježiti s 4. srpnja, nakon što je agencijskim izvješćem i profesionalno reagirala HINA i nakon što smo objavli članak o “medijskom blackoutu”. […]

  6. […] >>>Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u Nizozemskoj […]

Comments are closed.