Biznis i ekonomijaPreporučeno

Međimurski Vuplast nominiran za najbolju poduzetničku priču u Europi

Europska poduzetnička mreža Hrvatske (EEN) koja djeluje u sklopu HGK nominirala je međimursku tvrtku Vuplast za najbolju poduzetničku priču, a glasovima svih članova mreže izabrana je u top tri najbolje u Europi i tako ušla u finalni izbor za pobjednika koji će se održati 19. listopada.

Vuplast se već preko 40 godina bavi proizvodnjom i obradom plastike, a tijekom pandemije kao pun pogodak pokazala se njihova razgradiva “biohazard” vreća od 100 posto reciklirajućeg materijala koja se pri pranju raspadne, bez negativnih učinaka na perilicu rublja. Takve vreće se koriste za pranje kontaminirane odjeće u bolnicama, vrtićima i domovima za starije osobe.

“Jako smo zadovoljni suradnjom i s Komorom i s EEN-om, ovakva promocija poput ovog natječaja nam je dobra referenca i diže nam ugled. Baš su nam se javili potencijalni partneri iz Švicarske koji su vidjeli našu tvrtku na web stranicama EEN-a i obratili nam se za suradnju. Tako preskačemo one standardne procedure – upoznavanje, inicijalne kontakte i sastanke. Oni vide da smo ozbiljni jer su na nas naletjeli na stranicama etablirane europske institucije na kojoj je i logo Europske komisije. To im ulijeva povjerenje jer znaju da smo provjerena firma kojoj će platiti, a mi ćemo im uredno isporučiti robu. Veliki je to vjetar u leđa,” ispričao nam je Ivan Marciuš, voditelj poslovne logistike u Vuplastu, dodavši kako upravo proučavaju uvjete poslovanja sa Švicarskom.

“Najteže je probiti led”

Ovo je samo nastavak odlične suradnje Vuplasta s EEN-om i Komorom. Naime, u jeku lockdowna upravo te institucije su pomogle tvrtki da stupi u kontakt s francuskom sveučilišnom bolnicom koja je tražila dobavljača topivih vrećica za bio-opasne stvari. Pregovori su vrlo brzo realizirani i uslijedila je isporuka robe na francusko tržište u roku deset dana, a danas već rade direktno sa 70 bolnica i brojnim distributerima diljem Europske unije.

“Najteže je probiti led, kad se odradi prvi posao i kad distributeri odluče investirati u vašu robu ostalo ide automatizmom. Potražnja je sve veća jer je krenuo drugi val korone i sve više ljudi je hospitalizirano. Mi tome prilagođavamo proizvodne kapacitete, planiramo proširenje pogona i rekonstrukciju skladišne hale, a prijavit ćemo se i za sredstva iz EU fondova,” istaknuo je Marciuš.

Pobjednika natječaja EEN-a za najbolju poduzetničku priču će odabrati odbor menadžera iz Europske komisije i bit će objavljen u ponedjeljak, 19. listopada na godišnjoj konferenciji EEN-a, koja se ove godine održava virtualno, pod nazivom Enterprise Europe Network e-Days.