Politika

Međunarodne udruge i agencije ne sumnjaju u podatke o broju ubijenih | pogrom u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden javno je izrazio sumnju u točnost podataka o žrtvama izraelskog masakra nad civilima u Pojasu Gaze, no međunarodne humanitarne agencije izvještaje lokalnih zdravstvenih vlasti smatraju naširoko točnima i povijesno pouzdanima.

Biden je u srijedu bez obrazloženja rekao da “nema povjerenja u brojke koje koriste Palestinci”.

Ministarstvo zdravstva u Gazi u četvrtak je odgovorilo objavom dokumenta koji na 212 stranica bilježi imena, spol i identifikacijske brojeve ubijenih.

Prema listi u pojasu je od 7. do 27. listopada ubijeno 7.028 Palestinaca, uključujući 2.913 djece.

>>>Posvjedočite silini mržnje, cionističkim pozivima na genocid | rat u Gazi

Ministarstvo je navelo da je istinski broj ubijenih izgledno mnogo veći i da će biti utvrđen tek kada okolnosti dozvole.

Ujedinjeni narodi i druge međunarodne agencije kažu da mogu postojati manja odstupanja između konačnih brojki o žrtvama i informacija pruženih u realnom vremenu.

“Mi nastavljamo uključivati njihove podatke u naša izvješća uz jasno navođenje izvora,” napisali su iz UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u odgovoru na upit Reutersa.

>>>UN: za humanitarno primirje u Gazi 120 zemalja, 14 protiv

Svjetska zdravstvena organizacija, Human Rights Watch i drugi također odgovaraju da su podaci o žrtvama generalno pouzdani i da nema značajnih nedosljednosti nakon njihove provjere.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima