Biznis i ekonomija

Međusektorski B2B sastanak HGK: nikada nije bilo važnije osigurati plasman domaćeg proizvoda

Od mora i polja do police i stola, naziv je međusektorskog B2B sastanka strukovnih grupacija HGK – Županijske komore Split koji je u petak održan u splitskoj Komori. Na sastanku je sudjelovalo 30-ak predstavnika vodećih tvrtki Splitsko-dalmatinske županije iz prehrambeno-prerađivačke industrije te strukovnih grupacija ŽK Split iz sektora trgovine hranom i pićima, hotelijerstva, ugostiteljstva i putničkih agencija, s ciljem umrežavanja i intenzivnije komunikacije svih sudionika u lancu opskrbe hranom i pićima na domaćem tržištu.

>>>U Kući Europe održana rasprava o budućoj europskoj strategiji ‘Od polja do stola’

“Poslovanje u uvjetima pandemije te izostanak turističke potrošnje potaknuli su jače okretanje domaćim proizvođačima hrane i pića te smo ovim skupom željeli intenzivirati suradnju i putem direktnih razgovora čvršće povezati tri sektora uključena u proizvodnju i plasman domaće hrane i pića – proizvođače, trgovce te turističke djelatnike,” rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš je također naglasio da je jačanje domaće proizvodnje i podizanje svijesti o sigurnosti i kvaliteti hrvatskih proizvoda, jedna od temeljnih i najprepoznatljivijih aktivnosti HGK, koju godinama provodi putem brojnih akcija od koji su Kupujmo hrvatsko i projekt označavanja znakovima Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta među najpoznatijima.

Predsjednik Strukovne grupacije prehrambeno-prerađivačke industrije ŽK Split Paško Šuto istaknuo je da je potrebno jačati lokalne proizvođače na način da ih se poveže s lokalnim potrošačima, kao i da domaći trgovački lanci, hoteli i ugostitelji prepoznaju kvalitetu i prednosti domaćih proizvoda i plasiraju ih u što većoj mjeri.

Dario Mamić iz Tommyja je naveo da trgovački lanac Tommy surađuje s gotovo svim značajnim domaćim proizvođačima te da to namjerava raditi i dalje. “U ukupnom asortimanu zastupljenost domaćih proizvoda je preko 70%, a u nekim kategorijama, poput svježih proizvoda, voća i povrća ona je stopostotna. Naša je strateška orijentacija stimulacija domaće proizvodnje i poticanje domaćeg gospodarstva, pri čemu također očekujemo da domaća proizvodnja bude bolje organizirana, konkurentna i da ponudi kvalitetan proizvod u dovoljnim količinama,” rekao je Mamić.

>>>Modabus, Čarobna Heklica, umjetnost sapuna, konoplja.. med i čvarci: ‘Kupujmo hrvatsko’

Mesna industrija Braća Pivac u Slavoniji ima u kooperaciji oko 150.000 svinja i oko 10.000 junadi te njihov svježi i finalni proizvod potječe dobrim dijelom od domaćih proizvođača. “Naš dalmatinski pršut ima preko 70 posto udjela domaće sirovine, od koje su najvećim dijelom i ostali naši delikatesni proizvodi te nam je želja da ih osim kroz naše maloprodajne lance u većoj mjeri ponudimo u našim hotelima i restoranima, čijim smo se potrebama spremni prilagoditi”, rekla je Elena Perković-Paloš iz Grupacije Pivac.

Koliko je ova inicijativa važna i za turistički sektor posvjedočio je i predsjednik Strukovne grupacije putničkih agencija Dragan Kostadinović, budući da moderni turizam općenito teži lokalnom i izvornom pa tako i po pitanju hrane, kao i predstavnica splitskog Radisson Blu hotela Katarina Banić.

Predstavnicima turističkog sektora i trgovcima hranom i pićima svoju su ponudu na skupu predstavile pršutane, proizvođači mesa i prerađevina, predstavnici ribarstva, marikulture i ribljih prerađevina, pekari i proizvođači mliječnih proizvoda, maslinova ulja, proizvoda od voća i povrća te proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

>>>Gomilanje zaliha i pad likvidnosti u vinarstvu i vinogradarstvu: HGK

Današnji sastanak treći je B2B skup koji je posljednjih mjeseci organizirala ŽK Split s ciljem jačeg povezivanja kompatibilnih gospodarskih sektora. Ova pozitivna inicijativa, koju su pozdravili predstavnici proizvođača, trgovaca i turističkog sektora, svakako će se nastaviti i ubuduće, uzimajući u obzir specifičnosti malih i velikih proizvođača, kao i razliku između kanala prodaje, odnosno trgovina i sustava HoReCa.