PolitikaPreporučeno

Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Švedskoj

Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji slovi kao jedan od najbližih i najodanijih pobočnika predsjednika Vladimira Putina, u četvrtak je Švedsku i Finsku upozorio da bi njihovo pristupanje Sjevernoatlantskom vojnom savezu (NATO) rezultiralo raspoređivanjem novih snaga u pograničnim područjima, uključujući razmještanje nuklearnog oružja.

>>>Rusija upozorava SAD: imamo moć staviti te na tvoje mjesto

Finska, koja s Rusijom dijeli 1,300 kilometara dugačku granicu i njezin skandinavski susjed Švedska nakon Putinove “specijalne vojne operacije” u Ukrajini promišljaju o pristupanju NATO-u. Finska premijerka Sanna Marin u srijedu je rekla da će vlada odluku donijeti u sljedećih nekoliko tjedana.

Finska premijerka Sanna Marin; Foto: European Council
Jasna prijetnja

Medvjedev, koji danas obavlja dužnost zamjenika tajnika Ruskog vijeća sigurnosti, po najavi je rekao da bi potez rezultirao razmještanjem ruskih kopnenih, mornaričkih i zračnih snaga na Baltičkom moru.

On je eksplicitno zaprijetio razmještanjem ruskog nuklearnog arsenala rekavši da ulazak dviju zemalja onemogućava svaki razgovor o “nuklearno slobodnom” Baltiku gdje je smješten Kalinjingrad, glavni grad istoimene enklave stisnute između Litve i Poljske.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

“Ne može više biti govora o statusu nuklearno-slobodnog Baltika – ekvilibrij mora biti obnovljen,” rekao je Medvjedev. “Do danas Rusija nije poduzimala takve mjere niti je to namjeravala. Ako se naša ruka prisili… pa, zabilježite da mi nismo bili ti koji su to predložili,” dodao je.

Litva je u osvrtu na prijepor rekla da nuklearne prijetnje Moskve nisu nove i da je nuklearno oružje u Kalinjingradu razmješteno puno prije rata u Ukrajini.

Povijesne crtice

Finska je neovisnost od Rusije stekla u 1917. godini, nacija je tijekom Drugog svjetskog rata vodila bitke s Rusijom i izgubila ponešto teritorija. Tamošnja je vojska u četvrtak najavila vojnu vježbu na zapadu u kojoj će sudjelovati britanske, američke, latvijske i estonske snage.

>>>Magdalena Andersson odbacila pozive za ulazak Švedske u NATO

Švedska rat nije iskusila dva stoljeća, njezina je vanjska politika fokusirana na promicanje demokracije, multilateralne rasprave i nuklearno razoružanje.

Reuters piše da bi pristupanje Finske i Švedske NATO savezu utemeljenom u 1949. godini sa svrhom kolektivnog snaženja sigurnosti Zapada suočenog sa Sovjetskim Savezom bila daleko najveća strateška posljedica rata u Ukrajini.

Kalinjingrad

Lučki grad Kalinjingrad od osobitog je značaja za geopolitički teatar sjeverne Europe. On je nekoć bio glavni grad Istočne Pruske, znan kao Königsberg, smješten je na manje od 1400 km od Londona i Pariza i na 500 km od Berlina.

>>>Putin naredio ‘nuklearno stanje visoke pripravnosti’ | rat u Ukrajini

Rusija je u 2018. godini u enklavi rasporedila mobilne kratkometne taktičke balističke sustave opremljene s 9K720 Iskander-M (SS-26 Stone) raketama koje mogu ponijeti nuklearne i konvencionalne bojeve glave.

https://www.youtube.com/watch?v=O-LXs0g_siw
9K720 Iskander-M, od NATO-a označen kao SS-26 Stone, moćna je balistička raketa kratkog dometa

Njihov je službeni domet 500 km, no zapadnjački vojni izvori sumnjaju da bi on mogao biti znatno veći.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

“Nitko zdrave pameti ne želi veće cijene i veće poreze, povećanu napetost duž granica, Iskandere, nadzvučne (rakete) i brodove s nuklearnim oružjem doslovce jednu ruku udaljene od svojeg doma,” rekao je Medvjedev. “Nadajmo se da će zdrav razum naših sjevernih susjeda pobijediti,” dodao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Šve… […]

Comments are closed.