PolitikaPreporučeno

Mentalna retardacija i obliteracija u verbalnom prepucavanju Trumpa i Irana

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je zaprijetio da će izbrisati dijelove Irana ako on napadne “bilo što američko” dok su očito uzrujani iranski dužnosnici nove američke sankcije Teheranu ocrtali kao “mentalno retardirane”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je upozorio da se situacija oko Irana razvija prema opasnom scenariju.

Trump je u ponedjeljak potpisao izvršnu naredbu kojom nameće dodatne, uglavnom simbolične sankcije protiv iranskog ajatolaha Ali Hameneija i drugih visokih dužnosnika. Administracija kaže da će kaznene mjere do kraja tjedna snaći i iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa.

>>>SAD do grla u nafti

Iran je prošlog tjedna srušio američku bespilotnu letjelicu, a Trump tvrdi da je zračni napad odmazde opozvao u posljednjem trenutku jer bi on odnio previše života. Bilo bi to prvo američko bombardiranje Islamske republike u četrdeset godina otvorenog neprijateljstva.

S retorikom za kakvom poseže u obraćanju Sjevernoj Koreji, Trump je na Twitteru napisao: “Svaki napad Irana na bilo što američko će dočekati velika i neodoljiva sila. U nekim područjima, neodoljivo će značiti obliteraciju.”

Nakon što se ispuhao, predsjednik je ponudio pomirljiviju notu i sugerirao otvorenost prema pregovorima. “Što god oni žele učiniti, ja sam spreman. Njihova zemlja sad nije ekonomski dobro, nimalo. To se može promijeniti jako brzo, jako lako,” rekao je.

Totalna izolacija

SAD snaži pritisak na Iran otkad se Trump prošle godine jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine jer on ne pokriva pitanja izvan nuklearnog programa, uključujući razvoj raketa i raketnih sustava ili ulogu Irana u bliskoistočnim sukobima.

“Što god oni žele učiniti, ja sam spreman. Njihova zemlja sad nije ekonomski dobro, nimalo. To se može promijeniti jako brzo, jako lako,”

Donald Trump

“Predsjednik je vrata držao otvorenima za prave pregovore da se potpuno i provjerljivo eliminira iranski program nuklearnog oružja, njegovo nastojanje u razvoju sustava za isporuku balističkih projektila, njegova podrška međunarodnom terorizmu i drugo zloćudno ponašanje širom svijeta,” izjavio je u Jeruzalemu Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. “Sve što Iran treba učiniti je proći kroz ta otvorena vrata.”

>>>Iran pozvao Europu da poštuje nuklearni sporazum

“Istovremeno dok pozivate na pregovore sankcionirate ministra vanjskih poslova, jasno je da lažete”, odgovorio je iranski predsjednik Hasan Rouhani, naglasivši da mjere protiv iranskih dužnosnika ionako nemaju učinak budući da oni nemaju imovinu ili interese izvan Irana. “Djelovanje Bijele kuće je mentalno retardirano”, rekao je.

Europa u međuvremenu pokušava spasiti sporazum, no kako je u Teheranu izjavio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, “ne može napraviti čudo”.

Lavrov: razvija se opasni scenarij

Napetost i verbalni plotuni eskaliraju nakon prošlomjesečne naredbe američke administracije svim zemljama svijeta da prekinu s uvozom iranske nafte što je Islamsku republiku učinkovito odsjeklo od glavnog izvora prihoda s kojima, među ostalim, kupuje hranu za svojih 81 milijun ljudi, piše Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je upozorio da se situacija oko Irana razvija prema opasnom scenariju.