PreporučenoTech

Mercedesov svjetlosni AVTR za nastavak Avatara top koncept CES-a: VIDEO

CES 2020 poslovično izaziva vrhunskim hardverom, uključujući automobilsku industriju koja u ovom izdanju sajma potrošačke elektronike donosi pregršt upečatljivih novosti za high end kupce.

>>>Hans Zimmer komponirao zvuk za električni BMW M NEXT generacije, poslušajte

Tako su rasni i strasni Lamborghini i Rivian, čiji su proizvodi namijenjeni mladim Hrvatima koji na netu zarađuju 8K eura mjesečno, oboje potvrdili integraciju Amazonova asistenta Alexe u nove inačice svojih jurilica što će omogućiti govornu kontrolu navigacije, klime, prozora i drugih osnovnih funkcija, a u slučaju Lamboa i plaćanje goriva.

Foto: Daimler

Iako je futuristička konkurencija u autoindustriji moćna, naša je procjena da je sve ostale drangulije ove godine zasjenio koncept Mercedes -Benza s nazivom AVTR koji kompanija razvija u suradnji s Jamesom Cameronom čiji bi nastavak Avatara s lakoćom mogao osvojiti, odnosno vratiti titulu najlukrativnijeg filma u povijesti.

Mercedes kaže da je AVTR, očito inspiriran radnjom Avatara, “vizija totalne simbioze” putnika i vozila. Kad sjednete za volan, automobil detektira vaš puls i može osjetiti kako dišete te radi na svjetlosnom i zvučnom ambijentu. Takva “biometrijska veza” temelj je platforme koja putnike želi spojiti s vozilom.

Foto: Daimler
“Čarobni bazen”

Ako su u automobilu djeca, roditelji na ekranima mogu promatrati što se događa na stražnjim sjedištima, dok se na stražnjem dijelu prednjih sjedala može prikazati simbol srca s pulsom roditelja, što bi prema kompaniji klincima trebalo dati osjećaj povezanosti i sigurnosti dok iz “Čarobnog bazena” proširene stvarnosti promatraju okoliš i zanimljivosti o njemu.

Foto: Daimler

Posebno je cakani i izazovan pulsirajući “joystick” za kontrolu AVTR-a koji se zahvaljujući ovjesu i konfiguraciji kotača može kretati i postrance, što ga čini idealnim za tight spot parking.

>>>McLaren Elva, super automobil s vjetrobranom od zraka: FOTO

Koncept je eko-osviješten, pa su sjedala napravljena od vegan materijala a podnožje od nove vrste drva s nazivom Karuun, prirodno obnovljivog sirovog materijala koji se rukom sječe u Indoneziji. Vizija se hvali i novom tehnologijom baterija koje se mogu kompostirati jer su temeljene na organskoj staničnoj kemiji i “čarobnom materijalu” grafenu.

Pratite nas na Google vijestima