PolitikaPreporučeno

Merkel o anamnezi rata u Ukrajini – odvajanju od politike | isječci iz intervjua

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je rekla da je tijekom upravljanja najsnažnijim europskim gospodarstvom činila najbolje što može kako bi spriječila aktualni scenarij u Ukrajini i da je njezina savjest mirna.

>>>Topli auf Wiedersehen za kancelarku Merkel, ‘lučonošu europskog projekta’

“Velika je žalost što to nije funkcioniralo, ali ja sebe ne krivim,” rekla je u referenci na Sporazum iz Minska potpisan u 2014. godini za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin ususret svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji” negodovao da se ne štuje.

Realpolitika

Merkel je u razgovoru za ARD televiziju rekla da je dogovor Moskvu zaustavio na Krimu, poluotoku koji je Sovjetski Savez darovao Ukrajini u hladnoratovskoj 1954. godini a Putin anektirao i vratio pod okrilje Rusije u 2014..

“Što bi se dogodilo da tada, u 2014., nitko nije mario i da je Putin jednostavno nastavio? O tome uopće ne želim razmišljati,” rekla je Merkel.

>>>CDU Angele Merkel ‘izubijan’ na pokrajinskim izborima

Odvagnula je da je sporazum Ukrajini kupio vrijeme da postane ono što je danas i da se u nastojanju da ne razdraži Putina protivila njezinom ulasku u NATO.

“To nije bila Ukrajina kakvu poznajemo danas … Zemlja nije bila stabilna, i bila je prošarana korupcijom,” rekla je 67-godišnjakinja.

Susjedi koji se ne mogu ignorirati

Odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, Merkel ruski govori s lakoćom i u prošlosti je iskusila kritiku Sjedinjenih Država zbog podrške Sjevernom toku 2 koji čeka uporabnu dozvolu za isporuku ruskog plina izravno u Njemačku.

>>>Na ‘kraju jedne epohe’ pohvale i pokude, bojazan zbog odlaska Merkel

Ona je u razgovoru ustrajala da su Europa i Rusija “susjedi koji se ne mogu ignorirati”, pa dodala da su ju pitanja i nedoumice o odnosima s bivšim Sovjetskim Savezom proganjala kroz čitavu političku karijeru.

“Mi jednostavno nismo uspjeli u stvaranju sigurnosne arhitekture” koja bi okončala Hladni rat.

Bivša kancelarka nakon umirovljenja naveliko bježi od politike i političkih komentara. Ona je u veljači, neposredno nakon početka invazije, medijima dostavila kratku izjavu, nakon čega je njezina šutnja provocirala znatiželju.

Odvajanje od politike

Autohtoni su je mediji kritizirali jer je otišla u posjet Italiji nedugo nakon prijepornih vijesti o masakru civila u ukrajinskom prigradskom naselju Buča.

“Pozvana u Buču, odvezene u Firencu”, napisao je tada na naslovnici visokotiražni tabloid Bild.

>>>U memoare zadubljena Merkel odbila posao u UN-u

Merkel je u intervjuu koji se razvukao sat i pol rekla kako je znala da će njezino putovanje izazvati prijepor ali da je željela jasno signalizirati kako više nije Kancelarka i da se odmara od politike.

“To je putovanje bilo jako značajan za moj proces odvajanja od politike.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. Good post. I study something more challenging on totally different blogs everyday. It would all the time be stimulating to read content from other writers and follow somewhat one thing from their store. I’d want to use some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

Comments are closed.