Biznis i ekonomijaPreporučeno

Merkel traži radikalan i oštar, strateški lockdown u Njemačkoj: COVID-19 | 28. | listopad  

“Cilj je brzo prekinuti dinamiku zaraze, tako da tijekom božićnog razdoblja nisu potrebna dalekosežna ograničenja osobnih kontakata i gospodarskih aktivnosti,”

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu vodi razgovore s regionalnim liderima od kojih traži zatvaranje brojnih uslužnih i kulturnih djelatnosti na nacionalnoj razini, javljaju agencije i njemački mediji.

Radikalne mjere predviđaju ograničenja okupljanja na najviše dvije obitelji, zatvaranje restorana, barova, fitness centara i teretana, kina, kazališta, koncertnih dvorana i drugih dijelova industrije kulture i zabave, prenosi Reuters koji se našao u posjedu nacrta traženih smjernica prema kojima bi škole i vrtići ostali otvoreni. Restorani bi mogli dostavljati hranu a trgovine raditi ukoliko implementiraju stroge higijenske mjere i ograniče broj kupaca.

>>>523 smrti u 24 sata, ‘Francuska mora prihvatiti nacionalni lockdown’

Dokument navodi da su sve regije Njemačke suočene s eksponencijalnim porastom zaraza i da lokalne vlasti više ne uspijevaju pohvatati sve kontakte.

“Cilj je brzo prekinuti dinamiku zaraze, tako da tijekom božićnog razdoblja nisu potrebna dalekosežna ograničenja osobnih kontakata i gospodarskih aktivnosti,” kaže se u strateškom dokumentu.

Poput drugih, njemačke su vlasti dugo inzistirale na izbjegavanju drugog nacionalnog lockdowna nakon što je prvi teško pogodio gospodarski rast i izazvao rekordnu kontrakciju BDP-a za 10.1% u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

>>>Eksponencijalni rast zaraza Njemačku gura u ‘lockdown-light’

Vlada u dokumentu pripremljenom za raspravu predviđa pomoć za tvrtke i biznise pogođene mjerama, uključujući sektor kulture i evenata. Od drugih detalja, noćenje izvan prebivališta bilo bi dozvoljeno isključivo u nuždi. Zabrana rada bi obuhvatila i bordele, bazene, salone za ljepote ili tetoviranje. Rad bi ostao dozvoljen za psihoterapeute i frazerske salone.

Bild je izvijestio da vlasti “prekidač” žele okinuti s 2. studenim.

Comments (3)

  1. […] Merkel traži radikalan i oštar, strateški lockdown u Njemačkoj: COVID-19 | 28. |… 28/10/2020 […]

  2. […] s 2. studenim ulazi u novi nacionalni lockdown u kojem će s radom prestati većina uslužnog i kulturnog sektora. Ministar financija je najavio […]

  3. […] >>>Merkel traži radikalan i oštar, strateški lockdown u Njemačkoj: COVID-19 | 28. | lis…   […]

Comments are closed.