PolitikaPreporučeno

Merkel ‘zečevima’: svi moraju bit spremni na kompromis

Angela Merkel
Angela Merkel; Foto: Mauro Bottaro

Svi će morati pokazati spremnost na kompromis ako želimo postići dogovor o raspodjeli dužnosti na vrhu Europske unije, izjavila je po dolasku na treći dan izvanrednog summita u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Svi moraju razumjeti da se moraju malo pomaknuti (u svojim gledištima). Ja to kažem svima. Tada će bit šanse za postizanje dogovora. I to je duh s kojim ću ja raditi – veselo i odlučno,” rekla je novinarima.

Okrijepljeni i odmoreni

Europski lideri su s nedjelje pa duboko u ponedjeljak poveli maratonske razgovore o raspodjeli dužnosti na pet pozicija – predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, guvernera Europske središnje banke te visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Summit je prekinut nakon dvadesetak sati u ponedjeljak poslijepodne, među ostalim i na zahtjev našeg premijera Andreja Plenkovića.

Okrijepljeni i odmoreni državni čelnici i dužnosnici okupljeni u Europskom vijeću danas izražavaju nadu o postizanju sporazuma. “Ima novih ideja,” rekao je prije početka nove runde pregovora Andrej Plenković.

>>>Plenković o ‘hrvatskom otporu’ Timmermansu: to smo gledali iz kuta šire političke optike

Jučer se kao najizgledniji spominjao “dorađeni dogovor iz Osake” prema kojem bi aktualni potpredsjednik Frans Timmermans preuzeo Komisiju, bugarska političarka i aktualna izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva predsjedanje Europskim vijećem, a Manfred Weber Europskim parlamentom. Mjesto visokog predstavnika za vanjsku politiku mogli bi popuniti Belgijanac Charles Michel ili aktualna povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Kako se pokazalo, najveći otpor Timmermansu pružaju Italija, Mađarska, Češka, Slovačka i Hrvatska. S izuzetkom potonje, sve su navedene nacije u prošlosti imale napeta ili neugodna “disciplinska iskustva” s Timmermansom kao potpredsjednikom Komisije.

“Pobuna zečeva”

“Moguće imenovanje socijalista Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije može biti odbačeno i samo na temelju toga što je on čovjek Georga Sorosa, ali glavni razlog zašto ga Višegradska skupina ne podupire je zato što je on ideološki borac i protiv je svakoga tko ima drugačiji svjetonazor,” rekao je mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak za novinsku agenciju V4NA.

On je usput potvrdio izvještaj Bloomberga da se Merkel nakon “dogovora na marginama” sastanka G20 u japanskom gradu Osaki suočila s pobunom koju je jedan od europskih dužnosnika nazvao “pobunom zečeva”.

Merkel je u Osaki u bilateralnim razgovorima naizgled dobila podrška za strategiju u kojoj Komisiju preuzima Timmermans a Europski parlament “spitzenkandidat” pučana Manfred Weber, ali se ta potpora pokazala neiskrenom. Različiti izvori potvrđuju da je kancelarka jučer bila iznenađena širinom opozicije, u kojoj je i Hrvatska.

>>>Orban o sukobu s Komisijom: Razotkrili smo ih pa su, prirodno, ljuti

Italija je posebno ljuta jer je ispala s margina sastanka na marginama u Osaki. Talijanski premijer Giuseppe Conte jučer je rekao da se protivi sporazumu koji je dogovoren na bilateralnim sastancima izvan Bruxellesa.

Orban je u razgovoru za V4NA otkrio da su njemačka kancelarka i luksemburški europarlamentarac Frank Engel jedini podržali imenovanje Timmermansa.

“Svi su drugi glasali protiv Merkel”, a Merkel “nije prihvatila” odluku i, u suradnji s liberalima i socijalistima, predložila je da Weber bude predsjednik Europskog parlamenta, a Timmermans predsjednik Europske komisije.

Bloomberg ocjenjuje da “pobuna zečeva” protiv Merkel značajno erodira njezin autoritet iako se odvija iza zavjesa. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na kraju jučerašnjeg maratona izjavio da se “na duge staze svi moraju suočiti s posljedicama takvog neuspjeha.”

“Naš kredibilitet je duboko zaprljan tim beskrajnim sastancima koji nikud ne vode. Mi dajemo sliku neozbiljne Europe,” rekao je.