Politika

Mestola: napad na Ukrajinu treba pretvoriti u ‘najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila’

Roberta Metsola; Foto: Vlad Musienko/EP

Europska unija treba uvesti embargo Rusiji i smanjiti svoju energetsku ovisnost kako bi se prestalo neizravno financirati bombe, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zatraživši i strože sankcije.

>>>U Parlamentu rasprava o obrani, cijeni odgovora na rusku invaziju Ukrajine  

“Trebamo osnažiti svoju strategiju kako bismo ovu nelegalnu invaziju pretvorili u najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila. Moramo zaista odgovoriti na ova zvjerstva bez presedana kojima svjedočimo”, rekla je Metsola u govoru na otvaranju plenarne sjednice.

Pozvala je i na usvajanje težeg paketa sankcija za Rusiju naglasivši da Europa treba ubrzati svoju politiku “nulte neovisnosti” o Kremlju.

>>>Lindner: EU mora prekinuti sve gospodarske veze s Rusijom

“Moramo ciljati i na one koji podržavaju i financiraju Putina i zatvoriti sve one rupe koje još postoje. Putinovi oligarsi i članovi njegove stranke ne smiju naći ni jedno utočište“, dodala je Metsola.

>>>Svijet užasnut ubojstvima civila u Buči; Rusija: jasno je tko je ‘naredio’ priču | rat u Ukrajini

Europska unija hitno razmatra nove sankcije nakon otkrića masakra u Buči, a jedan je diplomat rekao da bi novi paket mogao biti usvojen u srijedu ili četvrtak.

Metsola je zatražila i dodatnu potporu za Ukrajince, koji se “u nemogućim uvjetima“ bore za europske vrijednosti.

“Mi moramo podržati Ukrajinu: logističkom i humanitarnom pomoći i materijalnim sredstvima. Gledaju nas i traže pomoć, ne smijemo ih ignorirati”, kazala je Metsola.

>>>BDP Ukrajine mogao bi se urušiti za 40% | ministarstvo

Europarlamentarci su minutom šutnje odali počast stradalnicima u Buči, Irpinu i drugim žrtvama rata i nasilja.