PreporučenoTech

Meta privremeno dopušta pozive na nasilje protiv Rusa, hvalu ukrajinskih neonacista

Ilustracija/Pixabay

Meta Platforms će korisnicima Facebooka i Instagrama u pojedinim zemljama dozvoliti govor mržnje, pozivanje i poticanje na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, doznao je u četvrtak Reuters.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Kompanija će privremeno dopustiti i objave koje zazivaju smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog diktatora Aleksandara Lukašenka.

Interna prepiska između moderatora sugerira da će pozivanje na smrt lidera biti dopušteno osim u slučaju decidirane prijetnje, poput navođenja lokacije i metode smaknuća.

Poruke definiraju da su pozivi na nasilje protiv Rusa dopušteni kad je iz konteksta jasno da se govori o invaziji Ukrajine. Pozivi na nasilje protiv ruskih vojnika dozvoljeni su jer pretpostavljaju otpor ruskoj vojsci. Pozivi na ubojstvo ratnih zarobljenika neće biti dopušteni.

>>>Nesputan gnjev i izravna prijetnja Zapadu – Putinova deklaracija rata | VIDEO

Privremena promjena politike primjenjuje se na Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Rusiju i Ukrajinu.

Rusija je prošlog tjedna zabranila Facebook na svojem teritoriju citirajući cenzuru ruskih medija. Moskva aktivno motri i ograničava pristup i drugim popularnim društvenim mrežama, uključujući Twitter.

Europska unija na svojem je teritoriju blokirala pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputniku. Google (Alphabet) je spomenute izvore demonetizirao na svojim platformama.

>>>Zviždačica potvrdila da Facebook profitira od nasilja, gnjeva i mržnje, zatražene istrage  

Elektronička pošta također potvrđuje izvješće The Intercepta prema kojem će Meta privremeno dopustiti hvalu i uzdizanje bez prijepora neonacističke bojne Azov.

Glasnogovornik Mete Joe Osborne prije je potvrdio “usku iznimku za pohvale bojne Azov isključivo u kontekstu obrane Ukrajine, ili u njihovoj ulozi kao dijela ukrajinske Nacionalne garde”.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Meta privremeno dopušta pozive na nasilje proti Rusa, hvalu ukrajinskih neonacis… 11/03/2022 […]

Comments are closed.