Politika

Metsola pod pritiskom zbog luksuznog noćenja, večere u pet sljedova

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pod pritiskom je javnosti zbog poklonjenog boravka u francuskom luksuznom hotelu koji nije potpuno prijavila svojoj instituciji te je pritom i kasnila.

>>>Metsola najavila interne protukorupcijske mjere

Noćenje Maltežanke, pripadnice Europskih pučana (EPP), koja je sa suprugom u listopadu boravila u regiji Burgundiji, platilo je francusko vinsko bratstvo, navodi u petak Politico. Informaciju je potvrdio njezin glasnogovornik.

“To nije bila pogreška, niti jedan predsjednik parlamenta prije mene nije poduzeo ovaj korak”, rekla je Metsola za subotnje izdanje njemačkog poslovnog lista Handelsblatt.

>>>‘Zloćudni akteri, crni dani za demokraciju’ i zavjet reforme u skandalom uzdrmanom EP-u

Metsola je ovo putovanje objavila prošli tjedan pošto je belgijska policija u prosincu uhitila potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, pripadnicu bloka socijalista i demokrata (S&D), optuženu za korupciju, pranje novca i veze s organiziranim kriminalom.

>>>Kaili, korupcija i koferi s novcem u ‘srcu europske demokracije’

Metsola nije otkrila da ju je na putovanju pratio suprug Ukko, rođen u Finskoj. Politico piše i da članovi parlamenta trebaju darove prijaviti do kraja idućeg mjeseca, a ona je to učinila tek u siječnju.

Večera u pet sljedova

Prema pravilima EP-a, ona je svoje planove putovanja stoga trebala prijaviti još krajem studenog.

Kako prenosi Politico, Metsola i njezin suprug noćili su u hotelu Le Cep s pet zvjezdica u gradu Beaune u što je bila uključena i raskošna večeru u pet sljedova. Cijena noćenja u sobi u pravilu ondje košta 350 eura.

>>>Preziranje Ursule von der Leyen

Metsola tvrdi da čelnici parlamenta dosad nisu izvještavali o takvim putovanjima, te da ona želi raskinuti s “onim što je uobičajeno i što je bila tradicija“ i „sve otkriti”.

Njezin prethodnik David Sassoli, koji je umro početkom prošle godine, tijekom svog mandata nije deklarirao nikakva putovanja niti darove.

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

Još se ne zna hoće li Metsola biti sankcionirana. Kazne su moguće u teoriji, no za to ne postoji automatski mehanizam i odgovornost pada na samog predsjednika parlamenta.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Metsola pod pritiskom zbog luksuznog noćenja, večere u pet sljedova […]

Comments are closed.