Biznis i ekonomija

Microsoft preuzima Activision

Poster za prvu sezonu Call of Duty: Vanguard; Foto: Activision

Microsoft Corp u utorak je najavio preuzimanje velikog proizvođača videoigara Activision Blizzard – tvorca izrazito lukrativnih hit serijala “Diablo”, “Call of Duty” i među klincima superpopularnog “Overwatcha” – za 68.7 milijardi dolara u gotovini što je najveća akvizicija u dosadašnjoj povijesti sektora.

“Gaming je danas najdinamičnija i najuzbudljivija kategorija zabave preko svih platformi i igrat će ključnu ulogu u razvoju metaverse platformi,” naveo je u izjavi o preuzimanju glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

>>>Activision odgodio Overwatch 2, Diablo IV

Reuters bilježi da će Bobby Kotick, izvršni direktor Activisiona koji se hrva sa skandalom zbog kulture seksualnog uznemiravanja među zaposlenima, zadržati svoje poziciju.

Preuzimanje Activisiona stiže nakon prošlogodišnje akvizicije ZeniMax Medie, kompanije u čijem se okrilju nalazi legendarni razvojni studio Bethesda Softworks koji je svijetu podario neke od ponajboljih videoigara svih vremena, uključujući serijale Doom i Fallout.

>>>Microsoft zaključio 7.5 milijardi $ vrijedno preuzimanje ZeniMax Medie, legendarne Bethesde

Gaming industrija u posljednjim godinama prolazi kroz uočljivu konsolidaciju u kojoj veliki igrači preuzimanju manje. Tako je Take-Two Interactive prošloga tjedna rekao da će gotovinom i razmjenom dionica u vrijednosti od 11.05 milijarde dolara pripojiti kreatora popularnih mobilnih igara Zyngu u čijem se portfelju nalazi “FarmVille”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] okrupnjavanje stiže nakon što je Microsoft u siječnju osupnuo industriju s kolosalnim, 69 milijardi dolara vrijednim preuzimanjem Activision Blizzarda u čijem se portfelju nalaze brojni […]

Comments are closed.