Politika

Migrante s Ocean Vikinga primaju Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Portugal i Rumunjska

Postignut je europski dogovor o iskrcavanju i o raspodjeli 356 migranata s broda Ocean Vikinga između šest zemalja Europske unije, objavio je u petak malteški premijer Joseph Muscat.

“Svi migranti s (humanitarnog) broda” nevladinih organizacija SOS Mediterranee i Liječnici bez granica prijeći će na malteške ratne brodove izvan teritorijalnih voda te zemlje i s njih će se zatim iskrcati na kopno.

Raspodijelit će se između “Francuske, Njemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunjske”, dodao je Muscat u objavi na Twitteru istaknuvši da “nitko neće ostati na Malti”.

Francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner je u Parizu izjavio da će Francuska primiti 150 od 356 migranata, istaknuvši da “Francuska nastavlja pokazivati solidarnost”, tri dana pošto je u Italiju pristao španjolski brod Open Arms s kojega će Francuska preuzeti 40 migranata.

>>>‘Mehanizam solidarnosti’: Hrvatska među 14 članica spremnih na prihvat izbjeglica, migranata

Do dogovora šest zemalja došlo je “nakon razgovora s Europskom komisijom i s nekim zemljama članicama, napose s Francuskom i s Njemačkom”, dodaje predsjednik malteške vlade.

“To je dobra vijest!”, rekao je koordinator Ocean Vikinga za spasilačke operacije Nicholas Romaniuk, izvijestila je novinarka France Pressea koja je bila na brodu od početka operacije.

“Sada očekujemo službeno priopćenje malteških vlasti” o postupku iskrcavanja, dodala je.