Biznis i ekonomijaPreporučeno

Milanović: Brodosplit je već premašio očekivanja koja su bila pesimistična, pa čak i zlobna

Foto: Ured predsjednika RH/Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je tvrtku Brodosplit u kojoj je obišao pogon Brodogradilišta specijalnih objekata i halu gradilišta obalno ophodnih brodova. Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i član uprave Tomislav Čorak upoznali su predsjednika Milanovića s trenutnim poslovima i projektima koji su u tijeku, a posebno nastavkom izgradnje obalno ophodnih brodova ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

>>>Brodosplit porinuo brod za polarne ekspedicije: VIDEO

Nakon obilaska brodogradilišta, predsjednik Milanović novinarima je rekao kako je zadovoljan onim što je vidio. “Dojmovi su dobri zato što brodogradilište radi. Prošlo je kroz restrukturiranje, tu je država imala određenu ulogu i to je završilo prije dosta godina. Počeli su raditi i profitni su. Drago mi je da je u dijelu tog programa i nešto što je na natječaju naručila hrvatska Vlada od njih, a to su brodovi za obalnu stražu od kojih je jedan već isplovio, to je ‘Omiš’. Dva se trenutno grade, tako da bi jedan trebao biti gotov krajem 2021. godine, drugi nakon toga i onda još dva svakih šest mjeseci,” rekao je predsjednik Milanović izrazivši zadovoljstvo što je to posao koji je zaključen 2015. godine. “Bio sam tu na polaganju kobilice za prvi brod, za ‘Omiš’, koji sada plovi. Tako da ipak imamo neki kontinuitet kao država, kao vlast i kao vlada, a možda bude prostora i za međunarodna tržišta,” poručio je Predsjednik.

Foto: Ured predsjednika RH/Marko Beljan

“Ova firma je već do sada premašila očekivanja koja su bila pesimistična, pa čak i zlobna. Drago mi  da ovo opstaje. Neće nažalost svi, ali imamo nekoliko brodogradilišta u Hrvatskoj. Ovdje danas radi nešto manje ljudi nego prije deset godina, ali svi rade. Ovo je sada bolje organizirani proizvodni proces,” odgovorio je predsjednik Milanović na upit novinara da komentira sumnje koje su postojale kada je tvrtka DIV preuzimala škver.

“Potrebno je biti agresivan i prisutan. Postoji čitav niz država koje imaju potrebe za ovakvim proizvodima i koje imaju potrebu za nabavku ovakvih brodova. Prostor postoji, to su jako kvalitetni proizvodi i povoljniji su od nekih koje su neke države na Mediteranu kupovale na sjeveru Europe,” zaključio je predsjednik Milanović.

Foto: Ured predsjednika RH/Marko Beljan

U obilasku pogona Brodogradilišta specijalnih objekata i hale gradilišta obalno ophodnih brodova predsjedniku Milanoviću pridružili su se načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Glasnogovornik Nikola Jelić