PolitikaPreporučeno

Milanović evocirao herojstvo Gromova – oslobodilačkih hrvatskih sinova i kćeri, naše braće iz BIH

Obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade 'Gromovi', 13. svibnja 2022.; FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u petak na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade “Gromovi” i uručenju beretki pripadnicima 2. mehanizirane bojne “Gromovi“.

>>>Predsjednica uručila odlikovanja veteranima 2. gardijske brigade ‘Gromovi’

Nakon uručivanja beretki i prisege pripadnika 2. motorizirane bojne, predsjednik Milanović u prigodnom je obraćanju poručio da su oni nasljednici slavne vojske koja je dobila rat. “Zapovjednici iz toga vremena još su uvijek tu s nama. To su ljudi koji će za deset godina svi biti u mirovini i pričat će svoju priču, legendu i istinu. To su stvari koje se ne smiju zaboraviti”, istaknuo je Predsjednik.

Obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade ‘Gromovi’, 13. svibnja 2022.; FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

“Vaši prethodnici prvo su obranili, a onda oslobodili zemlju s vrlo ograničenim količinama oružja”, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako Hrvatska vojska tada nije imala pomoć izvana već da je Hrvatska obranjena vlastitim snagama, herojstvom, domišljatošću, lukavstvom i hrabrošću prethodnika “Gromova” i svih ostalih diljem Hrvatske.

>>>Republika Srpska utire put secesiji

“Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti – hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine – zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade. Ne savezničke bombe nego Hrvatska vojska na ulazu u Banja Luku. Tek tada Sarajevo je deblokirano i započeli su pregovori oko Daytonskog sporazuma. To su jako važne stvari. Svjedoka je još jako puno, neće se to lako zaboraviti”, rekao je predsjednik.

Obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade ‘Gromovi’, 13. svibnja 2022.; FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Hrvatskim vojnicima poručio je da je njihova zadaća isključivo obrana Hrvatske. “Sve što radimo, uz svu lojalnost i korektnost koju možemo, trebamo i hoćemo pokazati prema svojim saveznicima, radimo prije svega u interesu Hrvatske. Mali narodi ne mogu voditi velike bitke. Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese. Mi nemamo tisuće tenkova, nećemo ih imati i ne trebaju nam. Ono što imamo, time moramo pametno, odgovorno i lukavo gospodariti”, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike na svečanosti održanoj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade ‘Gromovi’, 13. svibnja 2022.; FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Obilježavanje ustrojavanja “Gromova” započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima. Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH pri polaganju vijenca bili su  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Gromovi” bojnik Vlatko Klarić te savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

Piše: Glasnogovornik Nikola Jelić/UPRH


Predsjednik je komentirao i aktualna politička pitanja, geopolitiku, pogledajte:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here