PolitikaPreporučeno

Milanović najavio razgovor na vrhu o ‘istražnim tijelima i moralnim pravilima’, aferi Janaf  

Zoran Milanović/Flickr

Predsjednik Republike Zoran Milanović najavio je da će razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o aferi Janaf i funkcioniranju državnih institucija. U izjavi za medije u Pregradi predsjednik Milanović  rekao je da će razgovor o ambasadorima, koji je s njime najavio premijer Andrej Plenković, biti sporedna tema, a da će prava tema biti “kako ova zemlja funkcionira”.

“Po meni je ozbiljnija tema kako rade istražna tijela, rade taj posao kao da je privatni. To nije samo kršenje pravila o nejavnosti istrage, nego prije svega, kršenje moralnih pravila. Ti si u srazu s ljudima koje želiš strpati u zatvor, možda su to zaslužili. Brutalno zlorabiš svoju poziciju silu i ne odgovaraš nikome. To je tema za razgovor s predsjednikom Vlade. Važno je da vidimo kako ova država funkcionira, da konačno vidimo što premijer zna. Njegovi ministri još su mjesecima, potpuno nepotrebno, dolazili u situaciju da se osramote. To je netko trebao znati i spriječiti. Da ne govorim o šteti za Janaf. To je tema za razgovor premijera i mene jer mi smo državna vlast, on je veća vlast od mene i zato ću se ja njemu prilagoditi. Kad govorimo o načelu diobe vlasti, imamo i načelo suradnje državnih vlasti. Nekome se na vrhu piramide, na vrhu zapovjednog lanca, prije svega u Vladi, mora vjerovati. To je predsjednik Vlade i on ne može bježati od odgovornosti,” rekao je predsjednik Milanović.

>>>Milanović: očito je da Plenković nije obavješten, da je doveden u neugodnu situaciju | afera Janaf

“Možemo ovu temu raspraviti sami ili sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, i o tome sam mislio, ali nisam siguran da bi to bilo plodno. Rješenje problema curenja informacija je da Plenković i politika zaštiti poredak, a i sebe. Nisam ja imenovao Kovačevića,” rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da je premijer rekao da se moraju vidjeti. “Moja nije zadnja, njegova će biti, ali neću prestati govoriti. Ovo je naprosto test u kojem je Hrvatska pokazala da je u problemu,” rekao je predsjednik Milanović.

Glasnogovornik Nikola Jelić