PolitikaPreporučeno

Milanović: očito je da Plenković nije obavješten, da je doveden u neugodnu situaciju | afera Janaf  

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je nakon konferencije “Dan velikih planova” tjednika Lider podijelio još nekolicinu zanimljivih gledišta oko otvorenih pitanja u aferi Janaf, pozivajući se pritom na osobno iskustvo stečeno tijekom razdoblja kad je služio kao premijer.

Upitan za komentar izjave premijera Andreja Plenkovića koji je jučer rekao kako mu se čini da je predsjednik “egzaltiran” i jako nervozan, te bi trebao objasniti zašto, kao i na konstataciju novinarke da premijer prema zakonu ne smije znati niti za jednu istragu, Milanović je odgovorio: “Ajooj, ja sam mu baš htio pomoći, najiskrenije. Ja nisam nervozan, ja sam zabrinut jer je ovo užasno ozbiljan skandal, a njega je netko doveo u užasno neugodno situaciju zato što ga, sad je to potpuno jasno, očito o tome nisu obavijestili, jer da jesu, nema šanse da bi on Kovačevića imenovao na još jedan mandat.”

Predsjednik je potom odbacio ideju da premijer ne smije biti informiran o istražnim radnjama, inzistirajući da on to mora znati.

>>>Benčić: izuzetno ozbiljna afera Janaf ‘ide do samog vrha vlasti, do samog premijera’ | VIDEO

“Premijer to mora znati, ne utjecati na tijek istrage, to je vrlo jasno. …. Te stvari funkcioniraju pošteno, to zna i bivša premijerka Kosor. Prema tome, neka se premijer ne pravi naivan, da on te stvari ne zna. Njemu to nije rečeno,” rekao je Milanović.

Predsjednik je potom odgovorio i na dodatni upit, kako je moguće da, uslijed diobe vlasti, premijer bude upoznat s istragom.

“Premijer je čuvar državni tajni. Nema informiranije osobe u državi, nemojmo fantazirati,” rekao je dodavši da se u takvoj situaciji u ulozi premijera našao nekoliko puta i da je Plenković, čak i ako ga se iz nekog razloga o podmićivanju nije moglo obavijestiti neposredno nakon čina, o svemu trebao biti naknadno informiran.

“Premijer je morao biti detaljno informiran što se događalo jer to utječe na njegov posao, odluke, reputaciju ako hoćete.”

>>>Dalija Orešković: zatražit ću odgovore na pitanja o odgađanju uhićenja | afera Janaf

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je u Saboru rekao da njegovu stranku zanima kako je predsjednik Republike, kao bivši premijer, znao sve o radu tijela progona, tko ga je o tome brifirao i na koji način, iako je Milanović na to pitanje u suštini odgovorio dan prije.

“Je li ministar unutarnjih poslova obavijestio premijera što se događalo na Martinje, je li mu objasnio što se dogodilo i zašto je istraga trajala 10 mjeseci i da tog čovjeka (Dragana Kovačevića) ne bi trebalo imenovati 7. veljače 2020. na još jedan četverogodišnji mandat radi dobrih rezultata da bi se onda sad tražilo da taj mandat stavi na raspolaganje. Zašto? Imate 50 pitanja, to nije moj posao. Moj posao jest da upozorim na mufljuze, konjokradice i prevarante. Imaš, prati, hapsi,” rekao je predsjednik u utorak.

Kontekst

Uskok i DORH su 18. rujna izvijestili da je poduzetnik Krešo Petek, osnivač i voditelj tvrtke Elektrocentar Petek, kao prvookrivljeni u aferi Janaf osumnjičen da je drugookrivljenom Draganu Kovačeviću, predsjedniku uprave Janafa, 11. studenog 2019. godine predao mito u iznosu od 1.960.000,00 kuna u gotovini u zamjenu za dodjelu tendera i poslova.

Vlada je Kovačevića 7. veljače 2020. godine “zbog dobrih rezultata” ponovno imenovala na mjesto predsjednika uprave s četverogodišnjim mandatom.

>>>Domovinski pokret: sramotno je što predsjednik Vlade minorizira veliku beskrupuloznu pljačku | VIDEO

Predsjednik je pitanje njegova imenovanja, desetomjesečne zadrške između čina podmićivanja i uhićenja otvorio prošle subote sugerirajući da je premijer Andrej Plenković “morao biti” upoznat s istražnim radnjama.

Odgovor na pitanje zašto je korumpiranoj osobi dopušteno da nastavi obavljati dužnost u posljednjim su danima zatražili predstavnici oporbe slijȇva i zdesna.

Comments (1)

  1. […] Milanović: očito je da Plenković nije obavješten, da je doveden u neugodnu situa… 23/09/2020 […]

Comments are closed.