PolitikaPreporučeno

Milanović prepoznao Europu nacija: nadnacionalna Europa je fantazija

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na 16. sastanku predsjednika država članica Europske unije “Skupine Arraiolos” na kojem se raspravljalo o tekućim europskim pitanjima, prije svega o odgovornosti i mogućnostima Europske unije na putu strateške autonomije te o doprinosu koji Europska unija može dati multilateralizmu u svijetu nakon pandemije.

>>>Plenković: mi smo najveći suverenisti

Nakon sastanka, u izjavi hrvatskim medijima, predsjednik Milanović rekao je da zajedničkih zaključaka sa sastanka predsjednika država “Skupine Arraiolos” nema jer oni ne predstavljaju operativno, izvršno tijelo. Dodao je da se na sastanku razgovaralo o multilateralizmu, o Europi nakon pandemije covida, ali i da je svaki predsjednik govorio ono što je htio reći te da unatoč razlikama među državama, uvijek postoji neki zajednički nazivnik.

“Etiketiranje država”

“Ja sam rekao da Europska birokracija, Bruxelles i sva ta tijela trebaju biti malo fleksibilnija kada lijepe naljepnice državama. Rekao sam i da moje vrijednosti nisu nužno svačije vrijednosti u Europi i da nije zdravo da jedna vrsta, u ovom slučaju baš jako liberalno lijeva, bude ta koja je dominantna. Nije svatko isti, sutra se stvari mogu promijeniti, u Njemačkoj vjerojatno neće, u Francusko mogu,” rekao je predsjednik Milanović dodavši kako moramo biti svjesni da nismo isti, ali da nas neke stvari vežu.

>>>Orban: prisila je uzaludna, suverena Mađarska ne želi LGBTQ aktiviste u svojim školama

“I zato možemo biti zajedno, a s nekim drugim državama i režimima ne možemo biti zajedno. Ta razina sličnosti je dovoljna. Nema Europe federacije i nad-države, to je fantazija nekih. Europa je sazdana na nacionalnim državama, malim i velikim. Tu se slažem s Mađarima i Poljacima i još s nekima, ali ne u svemu,” zaključio je predsjednik Milanović.

>>>Govor predsjednika Milanovića u Kninu | 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’

Osim hrvatskog predsjednika Milanovića, u palači Quirinale u Rimu okupili su se predsjednici Austrije, Grčke, Estonije, Irske, Latvije, Malte, Mađarske, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina Talijanske Republike.

Glasnogovornik Nikola Jelić