PolitikaPreporučeno

Milanović u Jasenovcu: ovdje je ubijeno skoro sto tisuća ljudi, što je jako puno

Foto: Ured predsjednika/Dario Andrišek

Povodom 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac Predsjednik Republike Zoran Milanović odao je počast svim stradalima u tom logoru polaganjem cvijeća i kamenčića kod spomen-obilježja “Kameni cvijet”.

>>>FOTO: pogledajte vizualnu čaroliju umjetničke gerile na Spomeniku revolucije naroda Moslavine

U izaslanstvu Predsjednika Republike bili su bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) te predstojnik Ureda predsjednika Republike dr. sc. Orsat Miljenić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Foto: Ured predsjednika/Dario Andrišek
“Istina”

Nakon odavanja počasti predsjednik Milanović dao je izjavu medijima u kojoj je rekao: “Ovo je bio ustaški logor, ustaše su Hrvati, a kako sam Hrvat, ne mogu se praviti da me se to ne tiče. Prije 76 godina ovdje je bio proboj logoraša kojeg je poveo Ante Bakotić, povikom ‘Naprijed drugovi!’. Spasilo se stotinjak ljudi, ostali su ubijeni. Ovo je bilo kontroverzno mjesto, i dalje je”, rekao je Predsjednik. Osvrnuo se i na broj ubijenih logoraša rekavši da jedna strana pretjeruje i govori da je ovdje ubijeno 750 tisuća ljudi. “To je potpuno nemoguće i radi štetu, prije svega istini, a ovdje i srpskom narodu. To je nažalost bila službena historiografija u vrijeme Jugoslavije. Ovdje sam dolazio još kao gimnazijalac i govorili su nam isto. Već tada sam shvatio da to nije moglo biti tako, posebno zato što je već tada počela izlaziti istina, koja je također strašna, ali malo drukčija – da je ovdje ubijeno skoro sto tisuća ljudi, što je jako puno”, rekao je predsjednik Milanović.

Foto: Ured predsjednika/Dario Andrišek
Jadne isprike i izgovori

U izjavi predsjednik Milanović naveo je i primjer filma “Dara iz Jasenovca”. “Dosta ga je Hrvata gledalo. Rađen je po ukradenom scenariju Lordana Zafranovića, jeftino i neuvjerljivo. Taj pristup ukazuje upravo suprotno od onoga što su autori htjeli reći, htjeli su reći da je ovdje ubijeno 700 tisuća ljudi, ali način na koji su prikazali funkcioniranje logora mene vodi u zaključak da je ovdje ubijeno par tisuća ljudi i da je sve to bio nečiji divljački hir”, istaknuo je Predsjednik.

>>>101 Studios kupio prava za prikazivanje Dare iz Jasenovca

“Nikako na zelenu granu s ovim mjestom. Da bismo sada, godinu dana nakon onog zajedničkog obilježavanja sad obilježavali odvojeno. Ja nisam donio vijenac, donio sam ružu i kamenčić. Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja, ovo nije stvar da li glumimo ili ne. Onaj tko je državnik mora biti spreman pokazati emociju, i bijes, i ljutnju, ako je opravdana, ali isto tako ne glumit nego se ponašati u skladu s očekivanjem. Ono što sam čuo su vrlo neuvjerljive jadne isprike i izgovori“,  rekao je predsjednik Milanović.

Glasnogovornik Nikola Jelić

Comments (1)

  1. […] >>>Milanović u Jasenovcu: ovdje je ubijeno skoro sto tisuća ljudi, što je jako puno […]

Comments are closed.